Το CrossFit έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στους κύκλους της γυμναστικής, καθώς προσφέρει μια πολύ έντονη εμπειρία και υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα. Οι ακόλουθοι αυτής της πρακτικής δεν σταματούν να μιλάνε για το πόσο μπορεί να σου αλλάξει την ζωή, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολλοί που την κατακρίνουν. Αν σκεφτόσασταν να δοκιμάστε το CrossFit και να δείτε αν σας ταιριάζει αυτό το είδος σκληρής προπόνησης, ορίστε μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε από πριν.

Διαλέξτε προσεκτικά το γυμναστήριο. Ρωτήστε και σιγουρευτείτε για τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Επίσης, ελέγξτε αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε ένα δοκιμαστικό μάθημα δωρεάν, για να αποφασίσετε αν όντως είναι για εσάς.

Κάντε (πολλές) ερωτήσεις. Τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν ένα εισαγωγικό μάθημα, στο οποίο διδάσκονται οι εννέα βασικές κινήσεις του CrossFit. Σιγουρευτείτε πως νιώθετε άνετα με την διαδικασία, πως ο προπονητής έχει πιστοποίηση και ρωτήστε ό,τι άλλο νιώθετε πως χρειάζεται να ξέρετε. Οι περισσότεροι προπονητές θα σας βοηθήσουν μετά χαράς, και πολλές από αυτές τις πληροφορίες υπάρχουν λογικά στο site του γυμναστηρίου.

Δουλέψτε στα επίπεδά σας. Όλες οι κινήσεις του CrossFit προσαρμόζονται στις αντοχές σας. Δεν χρειάζεται – μάλλον, δεν είναι καθόλου έξυπνο – να ξεκινήσετε ασκώντας στον εαυτό σας περισσότερη πίεση από όση αντέχει. Ξεκινήστε στα μέτρα σας, και σύντομα θα έχετε εξελιχθεί.

Βρείτε τους ρυθμούς σας. Το CrossFit έχει κατακριθεί αρκετά επειδή βγάζει στους ανθρώπους τον ανταγωνιστικό τους εαυτό. Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα, καθώς μπορεί να κάνετε λάθη, ακόμα και να τραυματιστείτε. Κάντε τις ασκήσεις στον ρυθμό που σας βολεύει, μέχρι να νιώσετε έτοιμοι να αυξήσετε την ένταση.

Η ξεκούραση είναι σημαντική. Τουλάχιστον κάθε τέσσερις μέρες πρέπει να αναπαύεστε, ώστε το σώμα σας να ανακτά τις δυνάμεις του.
Μάθετε την “γλώσσα”. Το CrossFit περιλαμβάνει πολλούς όρους, από το πώς ονομάζονται οι ασκήσεις, μέχρι το πώς οργανώνεται η προπόνηση. Ζητήστε από τον προπονητή να σας διαφωτίσει σχετικά με όλους τους ορισμούς, ώστε να νιώθετε έτοιμοι.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]