Η έντονη γυμναστική, όπως το τρέξιμο και το ποδόσφαιρο, μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις μας, θέτοντάς μας σε κίνδυνο για πόνους, τραυματισμού, μέχρι και οστεοαρθρίτιδα. Τα σημείο που υφίστανται την περισσότερη πίεση, συγκεκριμένα, είναι οι αστράγαλοι και τα γόνατα. Σίγουρα, είναι αδύνατο να είμαστε 100% προστατευμένοι όταν αθλούμαστε, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να νιώσουμε ακόμα πιο ασφαλείς.

Αρχικά, ξεκινάμε από τη διατροφή

Μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να δυναμώσει τα οστά και τις αρθρώσεις μας. Φροντίστε να καταναλώνετε τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, για να μειώσετε τους πόνους που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως και τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα. Χρειάζεστε, επίσης, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Βελτιώνουμε την ισορροπία μας

Το να έχουμε καλή ισορροπία και το να είμαστε σταθεροί είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη τραυματισμών. Κάντε ασκήσεις με μια σανίδα ισορροπίας, ή ασκήσεις yoga για να βελτιώσετε τον έλεγχο που έχετε στο σώμα σας.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον πόνο στις αρθρώσεις;

Το να διαχειριστείτε τον πόνο στις αρθρώσεις αν αθλείστε μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Πολλά από τα φάρμακα που τον καταπολεμούν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά κάνουν τη γυμναστική πιο επικίνδυνη. Μία καλή εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα τοπικό τζελ που ανακουφίζει από τον πόνο. Δείτε αν το τζελ περιέχει φωσφολιπίδια, που είναι συστατικό του αρθρικού υγρού, που λιπαίνει τις αρθρώσεις.

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Μην κάνετε την ίδια μορφή άσκησης ξανά και ξανά, καθώς η ίδια πίεση ασκείται στις ίδιες περιοχές, με καταστροφικά αποτελέσματα. Συνεπώς, κάντε πού και πού ένα διάλειμμα από το κλασικό σας πρόγραμμα και δοκιμάστε κάτι διαφορετικό, όπως κολύμβηση ή ποδηλασία.

Κάντε ένα διάλειμμα

Αν γυμνάζεστε συχνά και δεν αφήνετε στο σώμα σας περιθώριο να επανέλθει, ο κίνδυνος να τραυματιστείτε αυξάνει ραγδαία. Πρέπει τακτικά να έχετε μέρες ξεκούρασης και προσπαθήστε να μην το παρακάνετε. Εναλλάξτε ασκήσεις υψηλής και χαμηλής έντασης. Και μην ξεχνάτε: πρέπει να πίνετε πολύ νερό!

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ειδική μαγνητική τομογραφία προβλέπει ποιος ασθενής με ψύχωση θα εμφανίσει ανθεκτική στην αγωγή σχιζοφρένεια [μελέτη]
Αποτελεσματική η ουσία λακανεμάμπη κατά της νόσου Alzheimer
Κέντρα Υγείας στα νησιά: Σοβαρές ελλείψεις και ούτε λόγος για απογευματινά χειρουργεία