Τα Χριστούγεννα συνήθως είναι μια εποχή που τα τραπέζια είναι γεμάτα με κάθε είδους λιχουδιά, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις λιχουδιές έχουν να κάνουν με κρέας. Και, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν κρέας ή τα παράγωγά του. Από την άλλη πλευρά, ακόμα κι αν δεν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, οι παρακάτω συνταγές είναι ό,τι πρέπει για να κάνετε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας πιο υγιεινό και – τολμάμε να πούμε – πιο νόστιμο…

Ψητές πατάτες με δενδρολίβανο

(για 6 άτομα)

Θα χρειαστούμε:

1 κιλό baby πατάτες, κομμένες στην μέση αν είναι μεγάλες

2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 κ.σ. φρέσκο κομμένο δενδρολίβανο

Αλατοπίπερο

Φρέσκα κλαδάκια δενδρολίβανου για γαρνίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί, με αντικολλητικό χαρτί. Ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το δενδρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανές, ανακατεύοντάς τις πού και πού, για μία ώρα και 15 λεπτά. Σερβίρουμε με τα φρέσκα κλαδάκια από δενδρολίβανο.

Γιορτινά ψητά λαχανικά

(για 4 άτομα)

Θα χρειαστούμε:

340 γρ. Λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στην μέση, χωρίς το κοτσάνι

2 μεγάλα καρότα, ξεφλουδισμένα και σε κομμάτια

Παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

1 κ.γ. φύλλα δενδρολίβανου

1 κ.σ. θυμάρι

Μισή κούπα πεκάν

Μισή κούπα αποξηραμένα cranberries

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ταψί, τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, και μετά με το βαλσάμικο. Αλατοπιπερώνουμε και μετά απλώνουμε τα μυρωδικά στο ταψί. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να είναι μαλακά. Πριν τα σερβίρουμε, τα ανακατεύουμε με τα πεκάν και τα cranberries.

Ψητό με φρούτα

(για 5 άτομα)

Θα χρειαστούμε:

2 κούπες μήλα σε φέτες

2 κούπες αχλάδια σε φέτες

1 ½ κούπες φρέσκα cranberries

1 κούπα κομμένο ανανά (κρατήστε τον χυμό της κονσέρβας)

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. κανέλα

Λίγο μοσχοκάρυδο

4-5 κ.σ. λιωμένο vegan βούτυρο

1/3 της κούπας ωμά καρύδια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα φρούτα και τον χυμό λεμονιού. Σε ένα γυάλινο μπολ, ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο, τα μπαχαρικά και το μέλι, και μετά ρίχνουμε μέσα και λίγο από τον χυμό του ανανά. Παίρνουμε αυτό το γλυκό μείγμα και το ρίχνουμε πάνω στα φρούτα, να τα καλύψουμε όλα εξίσου. Ρίχνουμε από πάνω και τους καρπούς. Ψήνουμε για μία ώρα.

Ψητό κουνουπίδι με βαλσάμικο

(για 4-6 άτομα)

Θα χρειαστούμε:

Ένα μεγάλο κουνουπίδι

2 κούπες ντομάτες

1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια

250 γρ. πράσινα φασόλια

Αλατοπίπερο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κούπα ξύδι βαλσάμικο

¼ της κούπας καστανή ζάχαρη

Φρέσκος μαϊντανός, προαιρετικά, για γαρνίρισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε το κουνουπίδι από κάτω, έτσι ώστε να στέκεται όρθιο στο ταψί. Βάζουμε τις ντομάτες γύρω του, το κρεμμύδι και τα φασολάκια. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λάδι. Σε ένα μικρό τηγάνι, σε μεσαία φωτιά, ανακατεύουμε το βαλσάμικο με την καστανή ζάχαρη, μέχρι να βράσει, και έπειτα χαμηλώνουμε αμέσως την φωτιά. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, και χύνουμε το ξύδι στο κουνουπίδι—προσοχή, κρατάμε λίγο για αργότερα. Ψήνουμε μέχρι το κουνουπίδι να ροδίσει και να γίνει μαλακό, για μια ώρα περίπου, βάζοντας πού και πού περισσότερο ξύδι. Σερβίρουμε.