Η παχυσαρκία, δυστυχώς, είναι πάρα πολύ διαδεδομένη. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις άνδρες είναι από υπέρβαροι έως παχύσαρκοι και το 50% των ανδρών δεν γυμνάζεται τακτικά. Ακόμα χειρότερα, έχει αποδειχθεί πως οι πατέρες έχουν τεράστια επίδραση στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Άρα, είναι σημαντικό να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας και έχουμε βρει τις καλύτερες συμβουλές για να το καταφέρετε!

Κάντε διάφορα είδη άσκησης

Αν θέλετε να διατηρήσετε το κίνητρό σας για να γυμνάζεστε, η ποικιλία μπορεί να σας σώσει. Το σώμα μας συνηθίζει την άσκηση με τον καιρό, και έτσι αρχίζουμε να χάνουμε τα οφέλη της. Με το να κάνουμε μικρές αλλαγές και να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, κρατάμε τους μύες μας πάντα σε εγρήγορση.

Γυμναστείτε με παρέα

Ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα γυμναστικής μας είναι να έχουμε παρέα. Όχι μόνο καταφέρνουμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, αλλά τέτοια άσκηση μπορεί να προσθέσει και μια αίσθηση ανταγωνισμού (σε υγιή πλαίσια πάντα) για ακόμα καλύτερη απόδοση.

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων

Θα καταφέρετε να κόψετε πολλές βλαβερές, παχυντικές τροφές από τη διατροφή σας αν ξεκινήσετε να διαβάζετε τις ετικέτες και να αναγνωρίζετε ποια (φαινομενικά ακίνδυνα) φαγητά είναι φορτωμένα με περιττές θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Και να θυμάστε πως όσα περισσότερα φρέσκα τρόφιμα περιέχει η διατροφή σας, τόσο το καλύτερο.

Μαγειρεύετε απλά

Όταν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, οι τρόποι που μαγειρεύετε το φαγητό σας πρέπει να είναι απλοί: ψητά, στο γκριλ ή στον ατμό, αντί για τηγανιτά. Μαγειρέψτε με υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο. Για έξτρα γεύση, μη φορτώνετε το φαγητό σας με αλάτι, αλλά χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά.

Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι εξαιρετικός τρόπος να σφίξετε τους μύες σας. Και δεν χρειάζεται να περνάτε ώρες σηκώνοντας βάρη στο γυμναστήριο για να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης. Μπορείτε να χτίσετε τη μυϊκή σας μάζα κάνοντας απλές ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος στο σπίτι σας, όπως κάμψεις, καθίσματα και προβολές.

Κάντε απλή αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και καίει θερμίδες. Δεν έχουμε όμως όλοι χρόνο να πηγαίνουμε καθημερινά για τρέξιμο. Ένας καλός τρόπος να ενσωματώσουμε λίγη αερόβια άσκηση στην καθημερινή μας ζωή είναι να κινούμαστε περισσότερο: για παράδειγμα, σκάλες αντί για ασανσέρ, να παρκάρουμε το αυτοκίνητο ένα τετράγωνο πιο μακριά και να κάνουμε διάλειμμα από τη δουλειά για να περπατήσουμε για πέντε- δέκα λεπτά.

Δοκιμάστε καινούρια φαγητά

Με το να προσθέτουμε γεύσεις που δεν είχαμε δοκιμάσει στα γεύματά μας αποφεύγουμε τη ρουτίνα και σιγουρευόμαστε ότι λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Επιπλέον, όταν τρώμε συνεχώς τα ίδια φαγητά, ακόμα και αν είναι πολύ υγιεινά, μπορεί να εμφανίσουμε έλλειψη σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων

Όταν λέμε “μία μερίδα κρέατος”, δεν εννοούμε μια τεράστια μπριζόλα. Η μερίδα του κρέατος είναι 115 γραμμάρια. Συνεπώς, πρέπει να προσέχουμε πόσο φαγητό βάζουμε στο πιάτο μας και να ισορροπούμε διάφορες διατροφικές ομάδες. Όταν τρώμε έξω, ένας καλός τρόπος για να μην το παρακάνουμε είναι να τρώμε τη μισή μας μερίδα και να παίρνουμε την υπόλοιπη στο σπίτι, για την επόμενη ημέρα.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Η σωστή διατροφή είναι κάτι που δουλεύουμε σιγά-σιγά. Δοκιμάζουμε συνδυασμούς, περιορισμούς και νέες προσθήκες και βλέπουμε τι μας ταιριάζει καλύτερα. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό η διατροφή μας να περιέχει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Είναι πολύ υγιεινά, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και κάνουν αυτόματα κάθε γεύμα ακόμα πιο χορταστικό!

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management