Όποια δίαιτα και αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είστε σίγουροι πως βρίσκεστε και στο κατάλληλο σκεπτικό για να μπορέσετε να τηρήσετε αυτούς τους νέους κανόνες διατροφής που θα βάλετε στη ζωή σας. Διαφορετικά, η δίαιτα δεν θα είναι κάτι που θα μπορέσετε να ακολουθήσετε για αρκετό καιρό, και δεν θα δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Βάλτε έναν στόχο

Το να ξεκινήσετε δίαιτα ξαφνικά δεν είναι σπάνιο. Όλοι το έχουμε σκεφτεί. Αλλά πρέπει πρώτα να βάλουμε κάποιους στόχους, να ξέρουμε γιατί θέλουμε να χάσουμε κιλά. Η προετοιμασία, καθώς και η αναγνώριση όλων των αλλαγών που θα συμβούν είναι σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας.

Πάθατε και μάθατε

Αν έχετε δοκιμάσει ξανά να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα και αποτύχατε, δεν φταίτε εσείς. Συμβαίνει συνέχεια, και απλώς σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια διαφορετική μέθοδο αυτή τη φορά. Εξετάστε τα λάθη που κάνατε στο παρελθόν, τι θα θέλατε να κάνετε καλύτερα, και πώς να αντιμετωπίσετε όλα αυτά που σας προκαλούν να σπάσετε την νέα σας διατροφή.

Σημασία στην λεπτομέρεια

Ένα ακόμα κομμάτι κάθε επιτυχημένης δίαιτας, που θα έπρεπε να μιλάμε συχνότερα για αυτό, είναι η σημασία στις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, που κάνουν τη δουλειά μας πολύ πιο εύκολη. Κάντε ένα πρόγραμμα διατροφής, φτιάξτε λίστα για ψώνια και προσπαθήστε να μην ξεφύγετε από τα πλάνα σας. Έτσι, η δίαιτα δεν θα είναι πλέον τόσο θέμα αυτοελέγχου, όσο θέμα συνήθειας.

Πρόσθεση, όχι αφαίρεση

Μία πολύ καλή τακτική για να διαχειριστούμε καλύτερα τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που θα φέρει μια καινούρια δίαιτα είναι να σκεφτούμε όλη τη διαδικασία ως εξής: Αντί να αφαιρούμε πράγματα από τη διατροφή μας, αρχίζουμε να προσθέτουμε πιο υγιεινές επιλογές. Το φαγητό παίζει τεράστιο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα, αντί να υποσχόμαστε στον εαυτό μας πράγματα μη ρεαλιστικά (“Δεν θα ξαναφάω γλυκό”), κάθε φορά που θα τύχει να φάτε κάτι γλυκό, φάτε και ένα φρούτο. Σύντομα θα καταλήξετε στην πιο υγιεινή επιλογή.

Καταναλώστε με σύνεση

Πρέπει να γνωρίζετε πόσο φαγητό καταναλώνετε, να νιώθετε τη γεύση και την υφή του. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε πιο αργά. Έτσι καταφέρνουμε να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες, χωρίς να το σκεφτόμαστε καν!

Ρεαλισμός, όχι αυταρχισμός

Τα κιλά μας ποτέ δεν παραμένουν σταθερά. Και όσο καλές επιλογές και αν κάνουμε, υπάρχουν παράγοντες που δεν βρίσκονται 100% υπό τον έλεγχό μας (όπως, για παράδειγμα, οι ορμόνες μας και οι διακυμάνσεις τους). Θέστε ρεαλιστικούς στόχους που θα μπορέσετε σιγά-σιγά να πραγματοποιήσετε. Δηλαδή, αντί να ξεκινήσετε τη δίαιτα λέγοντας “Θέλω να χάσω 10 κιλά”, ξεκινήστε λέγοντας “Θα τρώω κάθε μέρα πρωινό και μια σαλάτα”. Σύντομα, θα μπορείτε να αυξάνετε τους στόχους σας, ξέροντας ότι μπορείτε να τους φτάσετε.

Ελέγξτε τα συναισθήματά σας

Δεν τρώμε μόνο όταν πεινάμε. Η συναισθηματική υπερφαγία είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, και αν είναι ένας από τους λόγους που έχετε παραπάνω κιλά, πρέπει να κάνετε κάτι για αυτό. Όπως και να το κάνουμε, το να τρώμε συναισθηματικά είναι μόνο ένα ξέσπασμα. Δεν μας βοηθάει να νιώσουμε πραγματικά καλύτερα, και ταυτόχρονα βλάπτουμε τον εαυτό μας. Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μηχανισμό αυτοάμυνας. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματά σας.

Συνδέστε το φαγητό με θετικά συναισθήματα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πως το φρέσκο, υγιεινό φαγητό, μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα ψυχολογικά; Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Από τη μία πλευρά, γνωρίζουμε πως κάνουμε κάτι σωστό για τον οργανισμό μας, και αυτό μας κάνει χαρούμενους. Έπειτα, έχει αποδειχθεί μέσα από πολυάριθμες μελέτες ότι η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία μας, άρα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον συσχετισμό προς όφελός μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού