Το γρήγορο αδυνάτισμα ακούγεται πολύ καλό σαν ιδέα. Πολύ καλό για να είναι αληθινό, για την ακρίβεια. Όποιος από εμάς έχει δοκιμάσει να χάσει βάρος, ακολουθώντας κάποια δίαιτα-μόδα, που υπόσχεται γρήγορο και αποτελεσματικό αδυνάτισμα, μάλλον το έχει ζήσει. Ακόμα χειρότερα, οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες αναπαράγουν ορισμένους μύθους που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σε όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. Ας τους καταρρίψουμε…

Τέρμα πια τα σνακς

Αν πέσετε πάνω σε κάποια δίαιτα που σας λέει ότι πρέπει να σταματήσετε τα μικρά σνακς κατά την διάρκεια της ημέρας, και να επικεντρωθείτε μόνο στα βασικά γεύματα, γυρίστε την πλάτη και φύγετε τρέχοντας. Ο λόγος; Δεν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή χωρίς υγιεινά σνακς διάσπαρτα μέσα στην ημέρα. Ξηροί καρποί, φρούτα, γιαούρτι—όλα αυτά μας βοηθούν να προσλαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη, αλλά και να μην πεινάμε υπερβολικά, με αποτέλεσμα να καταπολεμούμε την υπερφαγία.

Τέρμα και το fast food

Ναι, προφανώς θα ήταν καλό να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό τα σουβλάκια και τα burgers, αλλά το να κόψουμε όλες αυτές τις ένοχες απολαύσεις ''μαχαίρι'' είναι κάτι δύσκολο. Επιπλέον, αν πούμε ότι πρέπει να κόψουμε ορισμένες τροφές για να ελαττώσουμε τα κορεσμένα λιπαρά και το αλάτι, μπορούμε να κάνουμε περικοπές πολύ πιο… ουσιώδεις. Για παράδειγμα, κύβοι που δίνουν έξτρα γεύση, έτοιμα dressings για σαλάτες—όλα αυτά μας γεμίζουν με λιπαρά και συντηρητικά. Από την άλλη μεριά, κανένα πλάνο διατροφής δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν αφήνει και κάποια πιο ελεύθερα γεύματα. Και, μην ξεχνάτε, όταν τρώτε έξω, επιλέξτε τα πιο ελαφριά πιάτα.

Η σωστή διατροφή δεν χρειάζεται αλλαγές

Οι απαιτήσεις του οργανισμού μας αλλάζουν με τον χρόνο. Συνεπώς, μια υγιεινή διατροφή τώρα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εμάς σε δέκα χρόνια, άρα πρέπει πάντα να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να μην φοβόμαστε να αλλάξουμε (ξανά και ξανά) τις διατροφικές μας συνήθειες, σε μικρό τουλάχιστον βαθμό.

Οι υδατάνθρακες είναι κακοί

Εξαρτάται τι υδατάνθρακες επιλέγουμε. Αν οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε προέρχονται από τροφές όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, αλλά και τα γλυκά, τότε ναι, αυτοί οι υδατάνθρακες είναι κακοί γιατί μας προσφέρουν περιορισμένη ενέργεια που καίγεται γρήγορα, και είναι φτωχοί σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Αν, όμως, τρώμε άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, τότε όλα είναι καλά. Οι υδατάνθρακες, άλλωστε, είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας του οργανισμού μας.

Υπάρχουν τροφές που “καίνε” θερμίδες

Όχι, για να το θέσουμε απλά, δεν υπάρχουν τροφές με αρνητικές θερμίδες. Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση να είναι το σέλερι, που λένε ότι έχει τόσο χαμηλές θερμίδες, που ο οργανισμός μας καίει περισσότερες για να το μεταβολίσει σε σχέση με αυτές που το σέλερι προσφέρει. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το στηρίζουν αυτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο