Όπως και να το κάνουμε, ξέρουμε πως το αδυνάτισμα είναι θέμα αυτοέλεγχου και υπομονής. Πρέπει να τρώμε υγιεινά και να γυμναζόμαστε. Αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας (και να επισπεύσουμε την διαδικασία) με το να ακολουθάμε τις παρακάτω συμβουλές, που θα μας σώσουν την ζωή…

Μασάμε το φαγητό μας αργά

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται αρκετό χρόνο για να στείλει στο στομάχι μας το σημάδι ότι χόρτασε. Αν τρώμε γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος να το παρακάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε, και μετά να βαρυστομαχιάσουμε—έχοντας καταναλώσει και τεράστιο αριθμό θερμίδων.

Τρώμε σε μικρότερα πιάτα

Τα πιάτα (και, συνεπώς, οι μερίδες) όλο και μεγαλώνουν. Εμείς προτιμάμε μικρότερα πιάτα, που δεν τα φορτώνουμε με φαγητό, για να ελέγχουμε καλύτερα το μέγεθος της μερίδας μας.

Τρώμε πολλή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη μπορεί να μας κόψει την όρεξη, και να μας βοηθήσει να τρώμε λιγότερες θερμίδες μέσα στην εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη επηρεάζει αρκετές ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Επιλέξτε καλές πηγές πρωτεΐνης, όπως στήθος κοτόπουλο, φασόλια και φακές.

Απομακρύνουμε τις ανθυγιεινές τροφές

Υπάρχουν ανθυγιεινά σνακς στο σπίτι; Τοποθετήστε τα σε ένα ντουλάπι που δεν θα τα βλέπετε, και λογικά θα καταναλώνετε λιγότερα. Φροντίστε να έχετε όμως φρούτα σε κοινή θέα, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα επιλέξετε όταν πεινάτε.

Τρώμε πολλές φυτικές ίνες

Χρειαζόμαστε άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς οι φυτικές τους ίνες είναι σύμμαχοι στο αδυνάτισμα. Φροντίζουν για την καλή υγεία του μεταβολισμού μας, και είναι σούπερ χορταστικές.

Πίνουμε συχνά νερό

Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα, και λογικά θα σας βοηθήσει να φάτε λιγότερο, σύμφωνα με μελέτες. Αντικαταστήστε τα ζαχαρώδη ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, με νερό.

Τρώμε χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές

Αν τρώμε και βλέπουμε τηλεόραση, ή αν είμαστε απασχολημένοι με το κινητό μας, είναι πολύ εύκολο να τρώμε χωρίς να προσέχουμε, και να καταναλώσουμε πολύ περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι πρέπει. Πόσο, ρωτάτε; Μέχρι και 25% παραπάνω θερμίδες.

Κοιμόμαστε καλά και αντιμετωπίζουμε το στρες

Ο κακός ύπνος προκαλεί στρες – πάνω στο στρες που (όπως όλοι) ήδη έχουμε. Και το στρες μας κάνει να πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε τροφές με κακούς υδατάνθρακες, που είναι παχυντικά και μας προσφέρουν πολύ κακής ποιότητας ενέργεια, που δεν διαρκεί. Που με την σειρά της, αυτή η έλλειψη ενέργειας μας προκαλεί ακόμα περισσότερο στρες. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης