Η κουζίνα πρέπει να είναι έτσι οργανωμένη ώστε να συμβαδίζει με τις διατροφικές σας συνήθειες. Υπάρχουν κάποιες λύσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στην κουζίνα σας, εύκολα και γρήγορα ώστε να κάνετε την μαγειρική ευκολότερη και να χάσετε κιλά πιο εύκολα.

Χρησιμοποιείτε δοσομετρητές

Όταν μία τροφή προτείνεται από τον διαιτολόγο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν παχαίνει αν υπερβούμε την προτεινόμενη μερίδα. Για παράδειγμα, ενώ μέσα στο πρόγραμμα δίαιτας μας έχουμε για πρωινό δημητριακά, βάζουμε δημητριακά στο μπολ χωρίς να υπολογίσουμε την ποσότητα. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα που βάζουμε με το μάτι, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θα έπρεπε να λαμβάνουμε.

Μία καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να έχουμε πάντα μέσα στο ρύζι ή στη βρώμη μας (ή σε οποιαδήποτε τροφή τέτοιας μορφής) ένα σκουπ. Το σκουπ είναι ένα κουτάλι παρόμοιο με του παγωτού και βοηθά στον υπολογισμό της ποσότητας.

Οπότε, υπολογίζουμε τα διατροφικά στοιχεία ώστε να αποφασίσουμε τη σωστή ποσότητα μίας μερίδας και έπειτα, ανάλογα με αυτήν την ποσότητα μετράμε και τα σκουπ. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε σκουπ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού.

Μετατρέψτε ένα ράφι του ψυγείου σε υγιεινή ζώνη

Έχουμε την τάση να επισκεπτόμαστε συχνά το ψυγείο, ακόμη και αν δεν είμαστε πεινασμένοι, ειδικά τη νύχτα. Μπορείτε να οργανώσετε το ψυγείο σας έτσι ώστε να χάσετε κιλά.

Δεν χρειάζεται κάποια τεράστια αλλαγή. Απλώς μεταφέρετε τις τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας στο πίσω μέρος του ψυγείου κα καθαρίστε ένα ράφι που να βρίσκεται σε μπροστινή θέα για τα σνακ διαίτης. Ύστερα, γεμίστε αυτή την περιοχή με μικρές μερίδες χαμηλών θερμίδων. Έτσι θα τις βλέπετε μόλις ανοίξετε το ψυγείο.

Αυτή η μέθοδος προτείνεται σε άτομα που μένουν με ανθρώπους που δεν κάνουν δίαιτα.

Έχετε πάντα μία ζυγαριά στον πάγκο της κουζίνας

Αν έχετε αποφασίσει να χάσετε κιλά, τότε είναι απαραίτητη η ψηφιακή ζυγαριά. Χωρίς αυτή δεν θα λαμβάνετε ποτέ την ακριβή ποσότητα φαγητού. Συμπληρωματικά σε αυτό, αν υπολογίζετε τις θερμίδες σας, τότε αυτές οι τιμές, μοιραία, δεν θα είναι σωστές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποθηκεύουν τη ζυγαριά στο ντουλάπι, αλλά η ζυγαριά πρέπει να βρίσκεται στον πάγκο ώστε να είναι πάντα διαθέσιμη. Θα σας βοηθήσει και με τις συνταγές σας.

Φτιάξτε σνακ των 100 θερμίδων

Τα υγιεινά σνακ είναι απαραίτητα αν θέλετε να χάσετε κιλά. Σαν λύση θα σας πάρει λίγο χρόνο στην αρχή αλλά μετέπειτα θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Επιπροσθέτως, είναι ένας εύκολος τρόπος να ελέγχετε πιο εύκολα το θερμιδικό σας ισοζύγιο.

Αντί λοιπόν να αγοράζετε ακριβά σνακ απ’ έξω, κάντε τα δικά σας πακέτα με τις υγιεινές τροφές που προτιμάτε. Μετά τα ψώνια της εβδομάδας, φροντίστε να προετοιμάσετε τα σνακ της εβδομάδας. Έπειτα χρησιμοποιείστε το ράφι που αναφέρθηκε στο προηγούμενο hack έτσι ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα δείτε όταν πεινάσετε.

Χρησιμοποιήστε μανιτάρια για να μειώσετε θερμίδες

Αν σας αρέσει ο κιμάς, θα λατρέψετε αυτή τη λύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια ώστε να διπλασιάσετε τη μερίδα κρέατος και να μειώσετε τις θερμίδες.

Αν τρώτε κιμά αρκετά συχνά, μπορείτε να έχετε ψιλοκομμένα μανιτάρια στο ψυγείο. Όταν μαγειρεύετε κρέας, προσθέστε την ίδια ποσότητα μανιταριών με αυτή του κρέατος για να διπλασιάσετε την ποσότητα που μαγειρεύετε. Για παράδειγμα, αν μαγειρεύετε μία κούπα κιμά, προσθέστε μία κούπα ψιλοκομμένων μανιταριών μαζί με το κρέας. Αφού μαγειρέψετε το μείγμα, κρατήστε τη μία μερίδα και την υπόλοιπη βάλτε τη στην κατάψυξη για μελλοντική κατανάλωση.

Μειώστε τις θερμίδες με ζωμό

Μπορείτε να μειώσετε θερμίδες όταν σωτάρετε το φαγητό σας χρησιμοποιώντας ζωμό αντί για λάδι.

Στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν διάφορες επιλογές: ζωμός βοδινού, κοτόπουλου ή λαχανικών. Χρησιμοποιήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αντί να βάλετε λάδι, απλά ζεστάνετε μία μικρή ποσότητα ζωμού, έπειτα προσθέστε το φαγητό που θέλετε να σωτάρετε. Αν δεν σωτάρετε συχνά μπορείτε να χωρίσετε τον ζωμό σε κύβους και να τον βάλετε στην κατάψυξη.

Χρησιμοποιείστε μικρά πιάτα για να τρώτε λιγότερο

Αν θέλετε να τρώτε λιγότερο σε κάθε γεύμα, το τρικ είναι να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα, αν χρησιμοποιούν μικρότερα πιάτα, ικανοποιούνται με λιγότερη ποσότητα φαγητού, άρα έχουν και χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Κάποιες έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει σαφής σύνδεση του μεγέθους του πιάτου και του μεγέθους της μερίδας. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα αν το δοκιμάσετε, παρόλα αυτά.

Αφαιρέστε τα τσόφλια του αυγού χωρίς κόπο

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε δίαιτα και πρέπει να τρώνε αυγά για να λαμβάνουν της σωστή ποσότητα πρωτείνης, σύντομα τα παρατάνε, καθώς μπορεί να γίνει αρκετά χρονοβόρο.

Η λύση είναι η εξής: βράζετε τα αυγά σε νερό με μαγειρική σόδα ή ξύδι. Αφού τα βράσετε, τα βάζετε σε ένα μπολ με κρύο ή καλύτερα παγωμένο νερό. Αυτή η διαδικασία κάνει ευκολότερο την αφαίρεση των τσοφλιών.

Έχετε πάντα στην κατάψυξη λαχανικά

Όπως γνωρίζετε, τα περισσότερα λαχανικά όταν τα έχουμε στη συντήρηση, σύντομα σαπίζουν. Μία καλή λύση για να μην καταφεύγετε σε ανθυγιεινές αναλλακτικές, είναι να έχετε στην κατάψυξη κάποια λαχανικά. Σπανάκι, καλαμπόκι, καρότο, έτοιμες σαλάτες για βράσιμο είναι καλές επιλογές και δεν χρειάζονται ξεπάγωμα, σε αντίθεση με το κρέας.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε ένα γρήγορο γεύμα, ανοίξτε την κατάψυξη αντί για το ψυγείο.

Τα παραπάνω hacks βοηθούν ώστε να μειώσετε την καθημερινή σας πρόσληψη θερμίδων, προσέχοντας κάποιες λεπτομέρειες στη ρουτίνα σας. Οργανώστε την κουζίνα σας με τα παραπάνω tips και παρατηρήστε τα αποτελέσματα.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σπανού

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα