Ροφήματα όπως το πράσινο τσάι ή εμπλουτισμέα με πρωτείνη μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό και να καλύψουν το αίσθημα πείνας. Τέτοια ροφήματα είναι ιδανικά για απώλεια βάρους. Πιο αναλυτικά:

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι εκτός του οτι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και διάφορα θρεπτικά, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά ροφήματα για χάσιμο κιλών. Μία ανασκόπηση ερευνών έδειξε ότι η κατανάλωση ροφημάτων υψηλής περιεκτικότητας σε πράσινο τσάι για 12 εβδομάδες, αυξάνει το μέσο όρο απώλειας βάρους κατά 0.2-3.5 κιλά.

Το πράσινο τσάι μάτσα είναι πιο πλούσιο σε κατεχίνες, το βασικό συστατικό του τσαγιού για αύξηση του μεταβολισμού. Επιπλέον το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη η οποία μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση.

Καφές

Ο καφές μπορεί να μειώσει την ανάγκη λήψης περισσότερων θερμίδων για ενέργεια και να αυξήσει το μεταβολισμό. Η καφεΐνη, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, μπορεί να βοηθήσει στο κάψιμο λίπους.

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.600 άτομα, ανακάλυψε ότι αυτοί που έπιναν καφέ, κατάφερναν να διατηρήσουν τα κιλά που είχαν χάσει σε σχέση με ομάδα ανθρώπων που δεν έπιναν ή έπιναν λιγότερο.

Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, και πιο συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή, τα οποία αποτελούν πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο μαύρο τσάι μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον βοηθούν στη διάσπαση λίπους και ενισχύουν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων του εντέρου.

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.734 γυναίκες, βρήκε ότι εκείνες με υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και ροφημάτων όπως το μαύρο τσάι, είχαν λιγότερο σωματικό λίπος και λίπος στην κοιλιά σε σχέση με εκείνες που δεν λάμβαναν τόσα φλαβονοειδή.

Νερό

Η αύξηση της πρόσληψης νερού είναι ο πιο απλός τρόπος να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας γενικότερα. Πίνοντας περισσότερο νερό, μειωνετε την ποσότητα των ενδιάμεσων γευμάτων και αυξάνετε τον αριθμο θερμίδων που καίτε.

Μία έρευνα σε 48 υπέρβαρους ανθρώπους ανακάλυψε ότι αυτοί που έπιναν ένα μπουκαλάκι νερό των 500ml πριν από τα γεύματά τους (ακολουθώντας δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες) έχασαν 44% περισσότερο βάρος, σε διάστημα 12 εβδομάδων, σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν νερό πριν από τα γεύματα.

Η κατανάλωση παγωμένου νερού αυξάνει τη δαπάνη ενέργειας όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας.

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο, που περιέχει οξικό οξύ, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, περιορίζοντας τα επίπεδα της ινσουλίνης, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό, καταστέλλοντας την όρεξη και καίγοντας λίπος.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το οξικό οξύ μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους και να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και το ήπαρ.

Μια μελέτη σε 144 παχύσαρκους ενήλικες έδειξε ότι ένα διάλυμα νερού που περιέχει 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ξύδι, οδήγησε σε σημαντική μείωση του σωματικού βάρους, της περιφέρειας της μέσης και του λίπους της κοιλιάς, σε σύγκριση με μια ομάδα που λάμβανε placebo (εικονικό φάρμακο).

Το μηλόξυδο επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου, πράγμα που σας βοηθά αισθάνεστε πληρέστερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μειώνετε την υπερκατανάλωση τροφής

Τσάι από Τζίντζερ

Mια μελέτη σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι το τσάι τζίντζερ βοηθά στη μείωση της όρεξης.

Μια μελέτη σε 10 υπέρβαρους άνδρες διαπίστωσε ότι όταν έπιναν 2 γραμμάρια σκόνη από τζίντζερ, τα οποία είχαν διαλυθεί σε ζεστό νερό με πρωινό, βίωναν αυξημένη πληρότητα και μειωμένη πείνα σε σύγκριση με τις ημέρες που δεν καταναλωνόταν τσάι τζίντζερ.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι το τσάι τζίντζερ αύξησε τις θερμικές επιδράσεις των τροφών (ο αριθμός των θερμίδων που απαιτούνται για την πέψη και την απορρόφηση των τροφών) κατά 43 θερμίδες.

Πρωτεϊνούχα ροφήματα

Η πρωτεΐνη αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που μειώνουν την πείνα, όπως η GLP-1, μειώνοντας παράλληλα την γκρελίνη, μια ορμόνη που ελέγχει την όρεξη.

Μια μελέτη σε 90 υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν 56 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος ημερησίως για 23 εβδομάδες έχαναν 2,3 κιλά περισσότερο λίπος από μια ομάδα  που δεν κατανάλωνε πρωτεΐνη ορού γάλακτος αλλά τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πρωτεϊνών που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα μικρό γεύμα, με ένα smoothie, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά

Χυμός λαχανικών

Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που έπιναν χυμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, έχασαν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος από όσους δεν το έκαναν.

Επιπλέον, η ομάδα των χυμών λαχανικών αύξησε σημαντικά την κατανάλωση λαχανικών και μείωσε σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων, δύο παράγοντες που είναι σημαντικοί για την απώλεια βάρους.

Η κατανάλωση ολόκληρων λαχανικών, όποτε είναι δυνατόν, είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία, λόγω της μεγάλης ποσότητας ινών που χάνεται στη διαδικασία παραγωγής χυμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν