Μϋθος: Η αυστηρή δίαιτα επιταχύνει το μεταβολισμό.

Αλήθεια: Είναι η άσκηση που ενισχύει πραγματικά το μεταβολισμό. Δεν μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολισμό ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πλάνο διατροφής. Στην πραγματικότητα, το αυστηρό πλάνο διατροφής κάνει δύσκολη την άσκηση.

Μύθος: Οι πλούσιες σε άμυλο τροφές οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Αλήθεια: Πολλά τρόφιμα πλούσια σε άμυλο έχουν μικρή ποσότητα θερμίδων και λίπους. Ποτέ δεν είναι σοφό να εξαλείψετε εντελώς τα πλούσια σε άμυλο τρόφιμα από τη διατροφή σας, καθώς το άμυλο είναι μία από τις τρεις κύριες πηγές ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα.

Βρώμη, σόγια, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, φρούτα και πατάτες είναι μερικές από τις τροφές χαμηλών θερμίδων αμύλου.

Μύθος: Η παράλειψη γευμάτων είναι ο καλός τρόπος για να κόψετε θερμίδες.

Αλήθεια: Η παράκαμψη γευμάτων δεν είναι ένας υγιής τρόπος να χάσετε βάρος. Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι παρακάμπτοντας το γεύμα, μπορεί να καταλήξετε να παίρνετε βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν παραλείπετε ένα γεύμα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Μύθος: τα λίπη πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Αλήθεια: Δεν είναι σοφό να σταματήσετε εντελώς την πρόσληψη λίπους. Το σώμα μας χρειάζεται κάποια ποσότητα λίπους για να είναι πραγματικά υγιές. Τα καλά λίπη, όπως το ακόρεστο λίπος, είναι πραγματικά ωφέλιμα για τη γενική υγεία του σώματός σας. Βοηθούν τον οργανισμό μας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και να μας καταστήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το ελαιόλαδο και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στα ψάρια και τα καρύδια) είναι εξαιρετικά λίπη.

Μϋθος: Η γενετική είναι ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας για το βάρος.

Αλήθεια: Αν και η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό. Αν οι γονείς ή οι παππούδες σας ήταν παχύσαρκοι τότε απλά ανήκετε στην «ευπαθή» ομάδα. Το βάρος καθορίζεται τελικά από την ποσότητα θερμίδων που καταναλώνετε και από τον τρόπο ζωής που ακολουθείτε. Ο ενεργός τρόπος ζωής, η τακτική άσκηση και η θρεπτική διατροφή είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το σωματικό βάρος.

Μύθος: Η, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής σε πρωτεΐνη, διατροφή είναι ο καλύτερος και υγιεινότερος τρόπος για να χάσετε βάρος.

Αλήθεια: Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτείνης δεν ισοδυναμεί με υγιεινή διατροφή. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα αυγά και το τυρί αυξάνουν επίσης το επίπεδο λίπους και χοληστερόλης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε τις θερμίδες από ποικιλία τροφίμων, εξ ου και η έκφραση «ισορροπημένη διατροφή».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου