Στόχος των παρακάτω οδηγιών είναι η πρόληψη πιθανόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση τμήματος του στομάχου.

Συχνά συμπτώματα είναι ναυτία, φούσκωμα, ζαλάδα, αδυναμία, εφίδρωση, έντονο κάψιμο στο στήθος ή διάρροια, 30 – 60 λεπτά μετά το γεύμα ή 2 – 3 ώρες μετά.

Τα πρώτα συμπτώματα προκαλούνται όταν μεγάλος όγκος τροφής και κυρίως σακχάρων, προωθηθεί γρήγορα από το στομάχι στο έντερο. Τα μετέπειτα συμπτώματα (2 – 3 ώρες μετά το γεύμα) που είναι κυρίως αδυναμία, πείνα, και ταχυκαρδία, οφείλονται σε υπογλυκαιμία.

Γενικές οδηγίες

  • Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα, τουλάχιστον έξι ημερησίως.
  • Περιορίστε την κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα, γιατί έτσι εμποδίζεται η γρήγορη δίοδος της τροφής στο έντερο, με αποτέλεσμα λιγότερα δυσάρεστα συμπτώματα και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Πίνετε υγρά 40 – 60 λεπτά πριν τα γεύματα ή μία ώρα μετά από αυτά.
  • Αποφύγετε τα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα τρόφιμα και υγρά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς.
  • Ξαπλώστε αμέσως μετά τα γεύματα, για μισή περίπου ώρα, ώστε να μειώσετε τη γρήγορη κίνηση των τροφών από το στομάχι στο έντερο.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

Ομάδα γαλακτοκομικών

  • σακχαρούχο ή σοκολατούχο γάλα
  • παγωτό
  • μιλκσέικ

Ομάδα φρούτων

  • γλυκές κομπόστες
  • χυμοί με ζάχαρη
  • αποξηραμένα φρούτα

Ομάδα ψωμιού – δημητριακών

  • δημητριακά πρωινού με περίβλημα ζάχαρης
  • ντόνατς
  • κουλουράκια με ζάχαρη

Γλυκά και επιδόρπια

  • γλυκά
  • κέικ
  • τσουρέκι
  • μπισκότα
  • πάστες
  • ζελέ και μαρμελάδα
  • μέλι και ζάχαρη
  • σιρόπι
  • καραμέλες

Σημαντικές συμβουλές

Μασήστε πολύ καλά την τροφή σας.

  • Καταναλώστε μικρή ποσότητα κόκκινου ή λευκού κρέατος καθημερινά, στο γεύμα και το δείπνο.
  • Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Δοκιμάστε μικρή ποσότητα ωμών φρούτων και λαχανικών 2—3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

  • Αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλών σε λιπαρά, ώστε να καταναλώνετε δύο με τρεις μερίδες ημερησίως (μερίδα= 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι ή 30 γρ. τυρί με 1 φέτα ψωμί).
  • Αποφύγετε το τηγάνισμα των φαγητών και προτιμήστε πιο ελαφρές μαγειρικές παρασκευές, όπως ψήσιμο, βράσιμο, μαγείρεμα στον ατμό.
  • Παρακολουθείτε τακτικά το βάρος σας και αν δείτε ότι μειώνεται σημαντικά επικοινωνήστε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας.

Προσοχή

Σε περίπτωση που 2 – 3 ώρες μετά το γεύμα αισθανθείτε αδυναμία, πείνα, ταχυκαρδία ή ζαλάδα καταναλώστε αμέσως λίγη ζάχαρη ή μισό ποτήρι χυμό και μόλις αισθανθείτε καλύτερα καταναλώστε 1 φρούτο ή 30 γρ τυρί και 1 φέτα ψωμί.