Αν πάσχετε από χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστείτε αλλαγές στη διατροφή σας όπως

  • Περιορισμό υγρών
  • Διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες
  • Περιορισμό αλατιού, καλίου, φωσφόρου και άλλων ηλεκτρολυτών
  • Λήψη αρκετών θερμίδων αν χάνετε βάρος

Μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή περισσότερο αν η νόσος επιδεινώνεται ή αν χρειάζεστε αιμοκάθαρση.

Ο σκοπός της συγκεκριμένης διατροφής είναι να κρατά ισορροπημένα τα επίπεδα ηλεκτρολυτών, μετάλλων και υγρών στον οργανισμό όταν έχετε χρόνια νεφρική νόσο ή χρειάζεστε αιμοκάθαρση. Ο περιορισμός των υγρών μεταξύ αγωγών αιμοκάθαρσης είναι πολύ σημαντικός επειδή οι περισσότεροι ασθενείς σε διάλυση ουρούν πολύ λίγο. Χωρίς ούρηση τα υγρά θα συσσωρευτούν και θα οδηγήσουν σε μεγάλη ποσότητα από αυτά στην καρδιά, στους πνεύμονες και στους αστραγάλους.

Συστάσεις

Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε διατροφολόγο ώστε να σας βοηθήσει διατροφικά. Ο διατροφολόγος μπορεί να σας δώσει διατροφή που να ταιριάζει με άλλες ανάγκες υγείας που έχετε. Πρέπει να λαμβάνετε αρκετές θερμίδες την ημέρα για να σας κρατούν υγιείς και να εμποδιστεί η διάσπαση των ιστών του οργανισμού. Ρωτήστε για το ιδανικό βάρος που θα πρέπει να έχετε. Να ζυγίζεστε κάθε πρωί για να σιγουρευτείτε ότι πετυχαίνετε το στόχο.

Υδατάνθρακες

Αν δεν έχετε πρόβλημα κατανάλωσης υδατανθράκων, οι συγκεκριμένες τροφές είναι καλές πηγές ενέργειας. Αν ο γιατρός σας έχει συστήσει χαμηλές πρωτεΐνες μπορείτε να αντικαταστήσετε τις θερμίδες από πρωτεΐνες με

  • Φρούτα, ψωμιά, σπόρους και λαχανικά. Παρέχουν ενέργεια, καθώς και ίνες, μέταλλα και βιταμίνες.
  • Ζάχαρη, μέλι ζελέ. Αν χρειαστεί μπορείτε να φάτε γλυκά με πολλές θερμίδες, όπως πίτες, κέικ ή μπισκότα, αρκεί να περιορίσετε τα επιδόρπια που περιέχουν γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς ή μπανάνες.

Λιπαρά

Τα λιπαρά μπορεί να είναι καλή πηγή θερμίδων. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά για την προστασία της υγείας της καρδιάς. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο για τα λιπαρά και τη χοληστερόλη που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Πρωτεΐνη

Διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι βοηθητική πριν αρχίσει η αιμοκάθαρση. Ο γιατρός ή ο διατροφολόγος μπορεί να συστήσουν διατροφή μέτρια σε πρωτεΐνη.

Όταν αρχίσει η αιμοκάθαρση θα χρειαστείτε περισσότερες πρωτεΐνες. Διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες, με ψάρι, κοτόπουλο, χοιρινό ή αυγά σε κάθε γεύμα μπορεί ενδεχομένως να συσταθεί. Αυτή θα σας βοηθήσει να αναπληρώσετε τους μυς και άλλου ιστούς που χάνετε.

Άνθρωποι που κάνουν αιμοκάθαρση θα πρέπει να τρώνε 226-283 γραμμάρια τροφών υψηλών σε πρωτεΐνες καθημερινά.
Ο γιατρός μπορεί ενδεχομένως να συστήσει να προσθέσετε ασπράδια αυγού ή σκόνη πρωτεΐνης στη διατροφή.

Ασβέστιο και φώσφορο

Τα παραπάνω μέταλλα θα τα ελέγχετε συχνά. Ακόμα και στα αρχικά στάδια χρόνιας νεφρικής νόσου τα επίπεδα φωσφόρου μπορεί να είναι πολύ υψηλά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει

  • χαμηλό ασβέστιο. Αυτό οδηγεί τον οργανισμό να τραβά ασβέστιο από τα οστά, που μπορεί να γίνουν πιο αδύναμα και εύθραυστα.
  • φαγούρα

 

Θα χρειαστεί να περιορίσετε την ποσότητα γαλακτοκομικών λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε φώσφορο.
Φρούτα και λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες φωσφόρου αλλά μπορεί να περιέχουν μεγάλες σε κάλιο. Μπορεί πιθανόν να χρειαστείτε συμπληρώματα ασβεστίου για την πρόληψη νόσου των οστών και βιταμίνη D για τον έλεγχο της ισορροπίας ασβεστίου και φωσφόρου. Ρωτήστε ποιος είναι ο καλύτερε τρόπος να λάβετε αυτές τις θρεπτικές ουσίες.

Υγρά

Στα αρχικά στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας δεν χρειάζεται να περιορίσετε τα υγρά που πίνετε. Όσο επιδεινώνεται η νόσος ή αν κάνετε αιμοκάθαρση θα χρειαστεί να προσέξετε την ποσότητα.

Μεταξύ αγωγών αιμοκάθαρσης μπορεί να συσσωρευτεί υγρό. Το πολύ υγρό θα οδηγήσει σε κοντή αναπνοή, κατάσταση που χρειάζεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει πόσο θα πρέπει να πίνετε. Μην τρώτε πολλές τροφές που περιέχουν πολύ νερό όπως σούπες, παγωτό, σταφύλι, πεπόνι, ντομάτα.

Χρησιμοποιείτε μικρά φλιτζάνια ή ποτήρια.
Για να μη διψάτε, να αποφεύγετε τα αλμυρά και να είστε δροσεροί τις ζεστές ημέρες.

Αλάτι ή νάτριο

Η μείωση του νατρίου βοηθά στον έλεγχο της υπέρτασης. Επίσης σας εμποδίζει από το να διψάτε, όπως εμποδίζει και την κατακράτηση επιπλέον υγρών. Πιθανόν θα χρειαστεί να μειώσετε το νάτριο στη διατροφή. Ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων για να δείτε πόσο αλάτι ή νάτριο περιέχουν τα τρόφιμα ανά μερίδα. Αποφύγετε τροφές που αναφέρουν το αλάτι κοντά στην αρχή των συστατικών. Αναζητήστε προϊόντα με λιγότερο από 100 mg αλατιού ανά μερίδα.

Μη χρησιμοποιείτε αλάτι στη μαγειρική και απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι. Τα περισσότερα αρωματικά είναι ασφαλή. Μη χρησιμοποιείτε υποκατάστατο αλατιού, καθώς περιέχει κάλιο. Άνθρωποι με χρόνια νεφρική νόσο, επίσης χρειάζεται να περιορίσουν το κάλιο.

Κάλιο

Τα φυσιολογικά επίπεδα καλίου στο αίμα βοηθούν την καρδιά να χτυπά σταθερά. Ωστόσο το πολύ κάλιο μπορεί να συσσωρευτεί όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν πια καλά. Μπορεί να εμφανιστεί επικίνδυνος καρδιακός παλμός ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Το κάλιο περιέχεται σε πολλές ομάδες τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά. Η επιλογή του σωστού τροφίμου από κάθε ομάδα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του επιπλέον καλίου. Όταν τρώτε φρούτα επιλέξτε αχλάδια, ροδάκινα, μήλα, ανανά, κεράσια, μούρα  και καρπούζι. Να περιορίσετε ή να αποφύγετε τα πορτοκάλια, τα νεκταρίνια, τα ακτινίδια, τις σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα, καθώς και τις μπανάνες και τα δαμάσκηνα.

Όταν τρώτε λαχανικά επιλέξτε μπρόκολο, καρότο, λάχανο, κουνουπίδι, αγγούρι, κρεμμύδια και πιπεριές. Περιορίστε τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τη ντομάτα, τις πατάτες, την κολοκύθα και το μαγειρεμένο σπανάκι.

Σίδηρος

Άνθρωποι μα προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια επίσης έχουν αναιμία. Συνήθως χρειάζονται επιπλέον σίδηρο. Πολλές τροφές περιέχουν σίδηρο (συκώτι, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και ενισχυμένα με σίδηρο δημητριακά). Μιλήστε με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management