Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρές επιπλοκές, αν δεν προσέχουμε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας είναι ανεξέλεγκτα, η καρδιά μας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, όπως και να επιλέγετε έξυπνα τα γεύματά σας. Αν θέλετε να ελέγξετε το σάκχαρό σας, πρέπει να συνδυάζετε στο φαγητό σας σύνθετους υδατάνθρακες με άλιπη πρωτεΐνη και υγιεινά, μονοακόρεστα λιπαρά. Ταυτόχρονα, πρέπει να περιορίσετε τους κακής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως αυτούς του λευκού ψωμιού, της ζάχαρης και των λευκών ζυμαρικών. Ας ρίξουμε μια ματιά, όμως, σε μερικές σούπερ τροφές που θα διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή ενός ασθενή με διαβήτη.

Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά, και αυτό τα καθιστά από τις καλύτερες επιλογές για το απογευματινό σας σνακ. Τα λιπαρά τους οξέα αυξάνουν την καλή χοληστερόλη, μειώνοντας παράλληλη την κακή. Προσθέστε μερικά καρύδια – προσέχοντας τις ποσότητες, καθώς περιέχουν και αρκετές θερμίδες – μέσα σε γιαούρτι, στη βρώμη ή σε μια σαλάτα, για να την κάνετε πιο νόστιμη και τραγανή.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει καλά, υγιεινά λιπαρά, και περίπου 20 διαφορετικά είδη βιταμινών και μετάλλων—είναι, μάλιστα, από τις καλύτερες πηγές καλίου, βιταμίνης C, E και Κ, αλλά και β-καροτένιου. Το αβοκάντο είναι πάρα πολύ χορταστικό, και περιέχει 6-7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μισό φρούτο, όσο χρειαζόμαστε δηλαδή για μια μερίδα γευστικό γουακαμόλε, ή για να το απλώσουμε πάνω στο ψωμί με λίγο λεμονάκι. Επίσης, αν το χτυπήσουμε στο μπλέντερ, είναι τέλεια εναλλακτική της παχυντικής μαγιονέζας για τις σαλάτες μας.

Κολοκυθόσποροι

Οι κολοκυθόσποροι περιέχουν αρκετό μαγνήσιο, ένα απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό μας—χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 300 διαδικασίες του σώματος, μέσα στις οποίες και η αποδόμηση των τροφών για παραγωγή ενέργειας. Η έλλειψη μαγνησίου έχει συσχετιστεί με την αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη, ένα από τα κύρια αίτια του διαβήτη. Δυο κουταλιές της σούπας κολοκυθόσποροι περιέχουν περίπου 74 mg μαγνησίου, το 25% της καθημερινής μας δόσης. Μπορείτε να τους απολαύσετε ψητούς, με λίγα μπαχαρικά – όχι με αλάτι! – ή να τους χτυπήσετε στο μπλέντερ και να φτιάξετε ένα ωραίο spread.

Φράουλες

Οι φράουλες – και τα υπόλοιπα φρούτα του δάσους – περιέχουν τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C, με πολύ λίγες θερμίδες. Είναι πολλές οι μελέτες που έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αυτών των φρούτων με τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Για να κάνετε το γεύμα σας ακόμα καλύτερο, δοκιμάστε μια superfood σαλάτα, με φράουλες, σπανάκι και καρύδια.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, σε υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και ασβέστιο. Με 29 γραμμάρια από αυτά τα μικρά σποράκια, έχουμε σχεδόν το 50% της καθημερινής μας δόσης σε φυτικές ίνες, συνεπώς αποτελούν τέλειο συμπλήρωμα για το γιαούρτι ή για το πρωινό μας, όπως και για τα smoothies.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Έχει αποδειχθεί πως είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, και η ιδιαίτερη γεύση του μπορεί να απογειώσει πολλά γεύματα. Για να το απολαύσετε ως τσάι, αφήστε λίγο φρέσκο, ξεφλουδισμένο τζίντζερ μέσα σε μια κούπα με βραστό νερό, ή προσθέστε το σε μια σαλάτα, ή στο ριζότο.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου, με 839 mg ανά κούπα, όταν το μαγειρεύουμε. Η διατροφή που είναι πλούσια σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς με διαβήτη να ελέγχουν καλύτερα τα συμπτώματά τους. Χρησιμοποιήστε το σπανάκι ως συστατικό σε ένα smoothie φρούτων—η αρκετά ουδέτερη γεύση του δεν θα το κάνει αισθητό, αλλά θα “σπάσει” κάπως την υπερβολική γλύκα των φρούτων. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το στα σάντουιτς αντί για μαρούλι, ή ως βάση σαλάτας.

Κανέλα

Η κανέλα έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στους ασθενείς με διαβήτη—βέβαια, υπάρχουν και μελέτες που δεν συμφωνούν. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας συνεχίζουν να προκαλούν συζητήσεις ανάμεσα στους ειδικούς, αλλά αν συμφωνούν σε κάτι, είναι πως η κανέλα δεν φαίνεται να έχει αρνητικές παρενέργειες, όταν την χρησιμοποιούμε σε φυσιολογικές δόσεις στο φαγητό μας, συνεπώς εμείς προτείνουμε να την απολαύσετε χωρίς ενοχές. Δοκιμάστε πάνω από ψητές γλυκοπατάτες ή κολοκύθα, και ανακατέψτε την μέσα στο τσάι, στο γάλα ή στα smoothies σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα