Σήμερα γνωρίζουμε πως η δυσκοιλιότητα αφορά ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδίως τις γυναίκες. Συνήθως αποτελεί πολυπαραγοντικό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από μειωμένη συχνότητα κενώσεων, π.χ. μια ανά τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Μπορεί να εμφανιστεί π.χ. κατά την αρχή ενός προγράμματος διατροφής, (ιδίως όταν περιοριστεί η κατανάλωση φυτικών ινών), κατά την εμμηνόπαυση και στην τρίτη ηλικία, στη διάρκεια πολυήμερης απουσίας από το σπίτι, υπό πίεση και έντονο stress κτλ.

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ανά πάσα συνθήκη, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προληφθεί αρκεί να γνωρίζετε 3 απλά θέματα:

Τι συμβαίνει με τις φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Οι αδιάλυτες ίνες έχουν συνδεθεί άμεσα με τη βοήθεια που προσφέρουν στη δυσκοιλιότητα, διότι δεν αλλάζουν σύσταση και απορροφούν νερό στο γαστρικό σωλήνα.

Έτσι μαλακώνει το εντερικό περιεχόμενο και προωθείται πιο εύκολα. Αυτές θα τις βρείτε στα πλήρη δημητριακά, στα φρούτα (ιδίως αυτά που τρώγονται με τη φλούδα), σε ορισμένα όσπρια και στα λαχανικά. Εάν απείχατε από όλα τα παραπάνω και για καιρό, αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά.

Λόγου χάριν επιλέξτε αρχικά αμυλώδη λαχανικά όπως καλαμπόκι, μπιζέλια, φασόλια, αρακά, πατάτες κ.λπ και μετά προχωρήστε στα υπόλοιπα λαχανικά φρούτα και όσπρια, αλλά και σε πλήρη-ολικής αλέσεως- δημητριακά. Συνεχίστε με τροφές που είναι πιο πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ.

με φλοιό και σπόρους που τρώγονται) όπως μήλα, βερίκοκα, αχλάδια, ροδάκινα, σύκα και δαμάσκηνα (ακόμα και αποξηραμένα). Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε διότι παραμονεύουν γαστρικές διαταραχές όπως τυμπανισμός, μετεωρισμός και επιδείνωση τελικά της δυσκοιλιότητας.



Τι συμβαίνει με το νερό;

Όπως μάλλον αντιληφθήκατε, πολλές φυτικές ίνες χωρίς νερό θα επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς το περιεχόμενο του εντέρου θα είναι διογκωμένο και σκληρό, εμποδίζοντας ή επιφέροντας επώδυνη κένωση. Μια καλή τακτική είναι να πίνετε 1,5 λίτρο νερού (1 μεγάλο μπουκάλι) την ημέρα επιπρόσθετα από τη λήψη άλλων υγρών.

Βέβαια η τακτική αυτή θα βοηθήσει περαιτέρω όταν το άτομο δεν λαμβάνει ικανοποιητικές ποσότητες υγρών εν γένει και ουσιαστικά είναι αφυδατωμένο και σε κάθε ενδεχόμενο, οι υπερβολές θα πρέπει να αποφεύγονται κι εδώ.

Τι συμβαίνει με την κίνηση;

Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση-μετατόπιση του σώματος και εκτελούνται με ζωηρό αλλά μέτριο ρυθμό (π.χ. έντονο περπάτημα, τζόγκινκγ, κολύμβηση, ποδήλατο κτλ) είναι ιδιαίτερα ευεργετικές μιας και κινητοποιούν τη συσταλτικότητα του εντέρου.

Αντίθετα φαίνεται πως η έντονη και συστηματική άσκηση ίσως να επιδεινώνει την κατάσταση όταν προϋπάρχει τάση για δυσκοιλιότητα.

Ώρα για αλλαγή

Τροποποιήστε λοιπόν την καθημερινότητά σας βήμα βήμα, ίσως και με τη βοήθεια ενός ημερολογίου καταγραφής διατροφής και άσκησης. Πιθανότατα να χρειαστεί και η αρωγή από έναν ειδικό υγείας αρμόδιο για την κατάρτιση ενός προγράμματος διατροφής (και άσκησης) για την ανακούφιση και εξάλειψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων που επιφέρει η χρόνια δυσκοιλιότητα.

Αρκεί να γνωρίζετε και φυσικά να προσαρμόσετε 3 απλά πράγματα στην καθημερινότητα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο