Πολλές μαμάδες αναρωτιούνται τι ακριβώς περιέχουν στη σύστασή τους τα βρεφικά γάλατα του εμπορίου, εάν είναι ασφαλή καθώς κι εάν και πότε μπορούν να τα εισάγουν στη διατροφή του μωρού τους. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ιδανικότερη τροφή για ένα βρέφος είναι το μητρικό γάλα, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται το μωρό κατά τους πρώτους μήνες ζωής για τη σωστή ανάπτυξή του.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για το πρώτο εξάμηνο, ενώ τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος καλό είναι να χρησιμοποιούνται όταν συντρέχει σοβαρός λόγος και μόνο μετά από σύσταση κάποιου ειδικού.
Οι βρεφικές φόρμουλες μπαίνουν λοιπόν στη διατροφή του βρέφους είτε κατά το 1ο εξάμηνο όταν ο θηλασμός είναι αδύνατος ή ελλιπής (γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας) είτε – συνηθέστερα - ως συμπλήρωμα στον μητρικό θηλασμό μετά τον 6ο μήνα (γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας).
Μάλιστα τα γάλατα 2ης βρεφικής ηλικίας αποτελούν την βασική υγρή τροφή στα πλαίσια της έναρξης της εισαγωγής συμπληρωματικών τροφίμων στη διατροφή του βρέφους.
Τα σύγχρονα βρεφικά γάλατα παρασκευάζονται κυρίως από αγελαδινό γάλα και είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προσομοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στη σύσταση του μητρικού γάλακτος και συνεπώς να ανταποκρίνονται καλύτερα στις διατροφικές ανάγκες του μωρού.
Στα κύρια συστατικά τους περιλαμβάνονται αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, πρωτεΐνη ορού γάλακτος, λακτόζη, λιπαρά-ως επί το πλείστον φυτικής προέλευσης, πρεβιοτικά καθώς και βιταμίνες και μέταλλα.
Τα βρεφικά γάλατα περιέχουν
Υδατάνθρακες: στις περισσότερες φόρμουλες με αγελαδινό γάλα η λακτόζη είναι ο κυρίαρχος υδατάνθρακας και, εκτός του ότι αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας, συμβάλλει επιπλέον και στην απορρόφηση διαφόρων μεταλλικών στοιχείων όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.
Πρωτεΐνη: για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος χρησιμοποιείται όπως προαναφέραμε ως βάση αγελαδινό γάλα, το οποίο υπόκειται σε ειδική επεξεργασία για να είναι πιο ανεκτό από τον βρεφικό οργανισμό, δηλαδή η πρωτεΐνη του γάλακτος μετατρέπεται σε μία μορφή που πέπτεται πιο εύκολα από το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού.
Λιπαρά: στις περισσότερες φόρμουλες που κυκλοφορούν στην αγορά έχει γίνει υποκατάσταση μέρους ή του συνόλου του λίπους του γάλακτος με λιπαρά φυτικής προέλευσης καθώς και προσθήκη ω3 και ω6 λιπαρών οξέων.
Βιταμίνες και μέταλλα: στα βασικότερα μικροθρεπτικά συστατικά με τα οποία εμπλουτίζονται τα βρεφικά γάλατα περιλαμβάνονται ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο χαλκός, ο φώσφορος, το ιώδιο, το ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες Α, C, D, E καθώς και οι ηλεκτρολύτες.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι βρεφικές φόρμουλες εμπλουτίζονται και με άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως προ- και πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην πιο ομαλή ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος του βρέφους. Τέλος, στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά βρεφικά γάλατα για μωρά με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, όπως για πρόωρα βρέφη, για μωρά με χαμηλό σωματικό βάρος κατά τη γέννηση, για βρέφη με δυσανοχή λακτόζης καθώς και γάλατα ειδικά σχεδιασμένα για την αποφυγή αλλεργιών και για την αντιμετώπιση κολικών, δυσκοιλιότητας και διάρροιας.
Πηγές:
www.nutrimed.gr
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έγκαιρη εγχείρηση προσφέρει καλύτερη εξέλιξη για ασυμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Προβληματική η αναδιάταξη των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής
Τα παιχνίδια που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δυνατός