Όλα τα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολα με το φαγητό, ειδικά αν προσπαθήσουμε να τους δώσουμε τροφές που είναι μεν υγιεινές, αλλά όχι και ιδιαίτερα εύγεστες για εκείνα—όπως, για παράδειγμα, το σπανάκι. Αλλά μερικές φορές, η άρνηση των παιδιών να φάνε κάποιο τρόφιμο δεν έχει να κάνει με τις προτιμήσεις τους, αλλά μπορεί να είναι σημάδι αλλεργίας. Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν αν το παιδί τους έχει κάποια αλλεργία, μέχρι να έρθει η στιγμή που το παιδί θα καταναλώσει την τροφή και θα εμφανίσει συμπτώματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε καλά τα σημάδια μιας αλλεργίας, για να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να δράσουμε.

Ποιες τροφές προκαλούν αλλεργική αντίδραση στα παιδιά;

  • Φιστίκια, αλλά και άλλοι ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα και κάσιους.
  • Αγελαδινό γάλα
  • Αυγά
  • Ψάρια και οστρακοειδή (αστακός, γαρίδες)
  • Σόγια
  • Σιτάρι

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αλλεργία θα επηρεάσει την αναπνοή του παιδιού, τα έντερά του, την καρδιά και την επιδερμίδα του, συνεπώς εκεί θα εμφανιστούν τα συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα που θα εμφανιστούν (ένα ή και περισσότερα) μέσα σε λίγα λεπτά με μία ώρα από την κατανάλωση είναι τα εξής:

-Βουλωμένη μύτη, ή μύτη που τρέχει

-Βήχας

-Διάρροια

-Ζάλη

-Κνησμός στο στόμα και στα αυτιά

-Ναυτία

-Κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα, που φαγουρίζουν

-Έκζεμα

-Προβλήματα στην αναπνοή

-Φτέρνισμα

-Πόνος στο στομάχι

-Περίεργη γεύση στο στόμα

-Πρήξιμο στα χείλη, στη γλώσσα ή/και στο πρόσωπο

-Εμετός

-Συριγμός

Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να εξηγήσουν πάντα με ακρίβεια τα συμπτώματά τους, και ίσως ακούσετε τις παρακάτω φράσεις, ειδικά από ένα παιδί μικρότερης ηλικίας:

-Κάτι έχει κολλήσει στον λαιμό μου

-Η γλώσσα μου είναι πολύ μεγάλη

-Με φαγουρίζει το στόμα μου

Πότε χρειάζεται άμεση βοήθεια;

Μερικά παιδιά μπορεί να βιώσουν σφοδρή αλλεργική αντίδραση, αναφυλαξία. Αν το παιδί σας δεν μπορεί να αναπνεύσει ή να καταπιεί μετά την κατανάλωση μιας τροφής, καλέστε αμέσως το νοσοκομείο. Άλλα συμπτώματα της αναφυλαξίας είναι τα εξής:

-Πόνος στο στήθος

-Αίσθηση μπερδέματος

-Λιποθυμία

-Προβλήματα στην αναπνοή και συριγμοί

-Πρήξιμο χειλιών, γλώσσας και λαιμού

-Δυσκολία στην κατάποση

-Αλλαγή χρώματος στο δέρμα, προς το μπλε

-Αδύναμος σφυγμός

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρές αλλεργίες πρέπει να έχουν μια ένεση επινεφρίνης μαζί τους ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που βιώσουν αλλεργική αντίδραση. Και οι κηδεμόνες, αλλά και το ίδιο το παιδί, πρέπει να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιείται η ένεση.

Αλλεργία και δυσανεξία: Ποια είναι η διαφορά;

Η αντίδραση σε κάποια τροφή δεν συνεπάγεται αυτομάτως κάποια αλλεργία. Ορισμένα παιδιά έχουν δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα. Η αλλεργία έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η δυσανεξία σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα—και είναι πολύ πιο κοινή από τις αλλεργίες, και λιγότερο επικίνδυνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου