Γάλα

Υπάρχει λόγος που το γάλα είναι συνυφασμένο στο μυαλό μας με το ασβέστιο.
236 ml άπαχου γάλατος θα σας δώσουν 90 θερμίδες αλλά θα παράσχουν το 30% της καθημερινής δόσης ασβεστίου.
Επιλέξτε μάρκα ενισχυμένη με βιταμίνη D για να έχετε διπλάσια οφέλη. Αν δεν μπορείτε να πιείτε 3 ποτήρια την ημέρα δοκιμάστε να αναμείξετε το γάλα σε smoothie.

Γιαούρτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τη βιταμίνη D από την έκθεσή τους στον ήλιο αλλά ορισμένες τροφές όπως το γιαούρτι είναι ενισχυμένες με τη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει τρόπο λήψης ασβεστίου.

Τυρί

Μόνο επειδή το τυρί είναι γεμάτοι ασβέστιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να το τρώτε με υπερβολή. 42 γραμμάρια τσένταρ περιέχουν περισσότερο από το 30% της καθημερινής αξίας ασβεστίου, επομένως να το τρώτε με μέτρο.
Τα περισσότερα τυριά περιέχουν μικρή ποσότητα βιταμίνης D, αλλά όχι αρκετή για να επηρεάσει τις καθημερινές σας ανάγκες.

Σαρδέλες

Τα μικρά ψαράκια που συχνά περιέχονται σε κονσέρβες έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου. Αν και μπορεί να φαίνονται λίγο παράξενα, έχουν όμορφη γεύση και μπορεί να είναι νόστιμα σε ζυμαρικά και σαλάτες.

Αυγά

Αν και περιέχουν μόνο το 6% της καθημερινής βιταμίνης D, είναι γρήγορος και εύκολος τρόπος να τη λάβει κάποιος. Η βιταμίνη D βρίσκεται στον κρόκο.

Σολομός

Ο σολομός είναι γνωστό πω,ς έχει άφθονα φιλικά προς την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αλλά ένα κομμάτι σολομού 85 γραμμαρίων περιέχει περισσότερο από το 100% της βιταμίνης D που χρειάζεστε. Το συγκεκριμένο ψάρι ωφελεί την καρδιά και τα οστά.

Σπανάκι

Δεν τρώτε γαλακτοκομικά; Το σπανάκι θα είναι ο νέος τρόπος σας να λάβετε ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει σχεδόν το 25% της καθημερινής ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεστε και επιπλέον έχει ίνες, σίδηρο και βιταμίνη A.

Ενισχυμένα δημητριακά

Ορισμένα δημητριακά περιέχουν μέχρι το 25% της καθημερινής βιταμίνης D. Όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε σολομό ή να βγείτε στον ήλιο, τα δημητριακά είναι νόστιμος τρόπος να λάβετε τη βιταμίνη D.

Tόνος

Ο τόνος, άλλο λιπαρό ψάρι, είναι καλή πηγή βιταμίνης D. Τα 85 γραμμάρια τόνου σε κονσέρβα περιέχουν 154 διεθνείς μονάδες ή περίπου το 39% της καθημερινής δόσης της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Χυμός πορτοκαλιού

Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού δεν περιέχει ασβέστιο ή βιταμίνη D, αλλά συχνά ενισχύεται ώστε να τα περιέχει.
Επίσης, έρευνες έδειξαν ότι το ασκορβικό οξύ που περιέχεται σε αυτόν μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην απορρόφηση ασβεστίου. Επομένως μπορεί να είναι πιο πιθανό να λάβετε τα οφέλη του ενισχυμένου χυμού.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν