Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας όπως υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, διαβήτη κ.α. Αυτό όμως που δείχνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Annals of Neurology' έρχεται να 'υποθηκεύσει' ακόμα περισσότερο το μέλλον των παχύσαρκων.

Συγκεκριμένα, το περιττό βάρος φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σηματοδοτούν τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.

Συγκεκριμένα, το περιττό βάρος φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σηματοδοτούν τη σωστή εγκεφαλική λειτουργία.

Τα δεδομένα της μελέτης φανερώνουν ότι το υψηλό ποσοστό λίπους επιταχύνει τη διαδικασία της εγκεφαλικής γήρανσης και έτσι οι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών διαταραχών όπως το σύνδρομο Alzheimer's.

Ο Dr. Stefan Gazdzinski από το Ιατρικό Κέντρο του San Francisco και η ομάδα του μελέτησαν 50 υγιείς ενήλικες με διαφορετικά ΒΜΙ (δείκτης μάζας σώματος). Βρήκαν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ΒΜΙ τόσο μικρότερη είναι η συγκέντρωση μιας χημικής ουσίας (N-acetyl-aspartate, NAA) που αποτελεί δείκτη της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερο το ΒΜΙ, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα των μεταβολιτών της χολίνης, ουσιών που είναι απαραίτητοι στο σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου.

Αν και τα ευρήματα της μελέτης δεν μπορούν να αποκλείσουν και την πιθανότητα και άλλοι παράμετροι που συνήθως συνυπάρχουν με την παχυσαρκίας, όπως καθιστική ζωή, κακή διατροφή, να ενέχονται στη μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία από μόνη της συντείνει σε γρηγορότερους ρυθμούς εγκεφαλικής γήρανσης.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management