Οι διατροφικές ασθένειες σημειώνουν μεγάλη έξαρση, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία, καταστρέφουν σοδειές και μολύνουν αποθέματα τροφίμων, καθιστούν επιβλαβείς για την υγεία τις θαλάσσιες πηγές τροφής και μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες που προμηθεύουν το πόσιμο νερό.

Επίσης ασθένειες που σχετίζονται με ζώα που είναι φορείς επικίνδυνων ιών και βακτηριδίων τα οποία μεταδίδουν στο άνθρωπο, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι και η ραγδαία αύξηση στην ένταση και την ποικιλία εμφάνισης σοβαρότατων νευρολογικών παθήσεων, πολλές από τις οποίες είναι ανίατες.

Οι επιστήμονες λοιπόν, καλούνται άμεσα να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τον συσχετισμό που υπάρχει μεταξύ των κλιματικών αλλαγών, το πώς επηρεάζουν αυτές οι αλλαγές την οικολογική ισορροπία της χλωρίδας και της πανίδας σε στεριά και θάλασσα, καθώς και τις επιπτώσεις που έχουν όλες αυτές οι αλλαγές στους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να υιοθετήσουν κατάλληλα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην υγεία μας, αλλά και σωστότερης διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών φυσικών καταστροφών.