Μαγιονέζα

Η μαγιονέζα καθαυτή, μπορεί να μην είναι η χειρότερη τροφή αν χρησιμοποιείτε ένα ή δυο κουταλάκια.

Οι περισσότεροι όμως καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε 360 θερμίδες και 40 γραμμάρια λιπαρών σε ¼ του φλιτζανιού.

Υπάρχουν αρκετές υγιεινότερες επιλογές που προσφέρουν γεύση, χωρίς όλα τα λιπαρά. Χρησιμοποιήστε μαγιονέζα light, με 35 θερμίδες και 3,5 γραμμάρια λιπαρών ανά κουταλιά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε μουστάρδα, σως μπάρμπεκιου ή τσίλι.
Αν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε μαγιονέζα, μειώστε τη μερίδα σε 2 κουταλάκια, που περιέχουν 60 θερμίδες και 6,7 γραμμάρια λιπαρών.

Αναψυκτικά

Ορισμένοι από τους κύριους ενόχους των άδειων θερμίδων είναι τα σακχαρούχα ροφήματα: Αναψυκτικά, σακχαρούχο τσάι, φρουτοχυμοί και ενεργειακά ποτά.

Τα συγκεκριμένα ροφήματα έχουν όλα θερμίδες από ζάχαρη, συνήθως με λίγη ή καθόλου θρεπτική αξία. Έρευνες έδειξαν ότι δεν τρώμε λιγότερο όταν πίνουμε τα παραπάνω ροφήματα -τρώμε το ίδιο, προσθέτοντας επιπλέον θερμίδες.
Το καλύτερο ρόφημα είναι το νερό. Αυτό θα πρέπει να είναι η κύρια πηγή ενυδάτωσης για την ημέρα σας. Ορισμένα ροφήματα χωρίς θερμίδες, όπως πράσινο ή μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη, είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ συχνά πίνεται σε μεγάλη ποσότητα και η επίδραση της υπερβολικής κατανάλωσης είναι γνωστή. Επίσης, εμποδίζει και τη δίαιτα. Το ήπαρ πρέπει να λειτουργήσει έντονα για να διασπάσει το αλκοόλ σε λιπαρά οξέα, που στη συνέχεια συσσωρεύονται στο ήπαρ. Ακόμα και μια νύχτα έντονης κατανάλωσης μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στη ήπαρ.
Το αλκοόλ είναι άδειες θερμίδες. Ένα ποτήρι κρασί περιέχει 170 θερμίδες και ένα μπουκάλι μπίρα 150.
Κλειδί είναι το μέτρο στην κατανάλωση.

Κατεργασμένο κρέας σε έτοιμα γεύματα

Τα έτοιμα γεύματα περιέχουν πολύ αλάτι και ενδεχομένως υψηλά επίπεδα λιπαρών, ενώ μπορεί να περιέχουν και συντηρητικά, όπως νιτρικά.
Το κατεργασμένο κρέας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, σύμφωνα με το American Institute for Cancer Research. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα συντηρητικά μπορεί ενδεχομένως να μετατρέπονται σε καρκινογόνους παράγοντες στον οργανισμό.
Εναλλακτικές λύσεις στο κατεργασμένο κρέας είναι η φρεσκοψημένη γαλοπούλα σε φέτες ή το κοτόπουλο. Περιέχουν όλες τις πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα αλλά όχι πρόσθετο αλάτι ή συντηρητικά.

Λουκάνικα

Τα λουκάνικα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και λιπαρών. 

Αντί για λουκάνικο ή hot dog μπορείτε να επιλέξετε πιο υγιεινές τροφές, όπως κρέατα με χαμηλά λιπαρά και χαμηλότερο αλάτι-πουλερικά, χοιρινό φιλέτο, ψητό βοδινό. Μπορείτε να δοκιμάσετε ψητά λαχανικά, όπως μανιτάρια ή ψητές κόκκινες πιπεριές, για νόστιμο και χωρίς λιπαρά γεύμα.

Πλήρη γαλακτοκομικά

Τα πλήρη γαλακτοκομικά περιέχουν πολλά λιπαρά και χοληστερίνη. Αν και δεν είναι άδειες θερμίδες, επειδή περιέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο B-12 και ριβοφλαβίνη, οι θερμίδες προστίθενται.
Μπορείτε να επιλέξετε προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Επίσης, φυτικό γάλα όπως αμυγδάλου, που είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες και χωρίς χοληστερόλη.

Παγωτό

Το παγωτό είναι σίγουρα νόστιμο. Ωστόσο, αποτελεί εχθρό της δίαιτας.

Ακόμα και αν φάτε μισό κυπελάκι μπορεί να ξεπεράσετε τη συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα για κορεσμένα λιπαρά, ολικά λιπαρά και θερμίδες.
Δεν είναι ανάγκη να αποφεύγετε εντελώς το παγωτό. Επιλέξτε παγωτό με χαμηλά λιπαρά και χαμηλά σάκχαρα-επομένως και με χαμηλές θερμίδες.

Μια ακόμα πιο υγιεινή εναλλακτική είναι τα φρέσκα φρούτα με γιαούρτι.

Κρεμώδες ντρέσιγκ

Αν το ψυγείο περιέχει συσκευασίες κρεμώδους ντρέσιγκ, όπως ροκφόρ, μπορεί να προστεθούν πολλές επιπλέον θερμίδες, λιπαρά και αλάτι στη διατροφή σας.

Μια μερίδα 2 κουταλιών περιέχει 120 θερμίδες, 12 γραμμάρια λιπαρών, 2,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών και 380 milligrams αλάτι στη σαλάτα.
Οι περισσότεροι δεν σταματούν στη μερίδα των 2 κουταλιών και διπλασιάζουν την ποσότητα.
Να μετράτε το ντρέσιγκ και να μην ξεπερνάτε τα 2 κουτάλια. Επιλέξτε ελαφρύτερες εκδοχές, με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη έχει πιθανόν πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε περισσότερη μαργαρίνη από όσο νομίζετε επειδή η συμπαγής υφή της καθιστά δύσκολη την ελαφριά εξάπλωσή της στο φαγητό.

Η κάθε κουταλιά περιέχει 100 θερμίδες και 11 γραμμάρια λιπαρών.
Μια κουταλιά μαργαρίνη έχει 2 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών και 1,5 γραμμάρια τρανς λιπαρών.
Αντί να μαγειρεύετε με μαργαρίνη, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο που έχει ‘’έξυπνα λιπαρά’’-πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.
Αν θέλετε να απλώσετε τη μαργαρίνη στο φαγητό, επιλέξτε με μειωμένα λιπαρά που δεν έχουν τρανς λιπαρά.

Κατεψυγμένες πατάτες

Οι πατάτες καθαυτές, δεν περιέχουν λιπαρά και είναι υγιεινές. Όταν τις τηγανίζουμε, γίνονται ανθυγιεινές.

Υπάρχουν πολλές κατεψυγμένες εκδοχές, έτοιμες για ψήσιμο, αλλά μια μικρή μερίδα μπορεί να περιέχει 8 έως 11 γραμμάρια λιπαρών, περίπου 3 κορεσμένων λιπαρών, 390 έως 540 milligrams αλάτι και 190 θερμίδες.
Επειδή είναι νόστιμες πολλοί τρώνε διπλή μερίδα.
Η καλύτερη λύση είναι να μην τρώτε κατεργασμένες πατάτες.
Αν τις ψήσετε, θα λάβετε όλη τη θρεπτική αξία χωρίς επιπλέον λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά ή αλάτι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει