Όλοι μας έχουμε ζήσει έστω και μια φορά πόσο καλό (ή κακό) μπορεί να κάνει το πρωινό. Είτε τρώγοντας ένα πολύ ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα, το οποίο μας παρείχε ενέργεια για πολλές ώρες, είτε καταβροχθίζοντας… πρακτικά ζάχαρη. Το δεύτερο σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε για ένα τόσο σημαντικό γεύμα. Ή για οποιοδήποτε γεύμα, ας είμαστε ειλικρινείς.

Και ακριβώς επειδή δεν είναι όλα τα πρωινά το ίδιο, ας ρίξουμε μια ματιά στις σωστές τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε μόλις ξυπνάμε.

Οι σωστοί υδατάνθρακες

Δημητριακά του εμπορίου, κουλούρια, οτιδήποτε γλυκό και σοκολατένιο… Όλα αυτά δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν και θα μας κάνουν να πεινάσουμε ξανά πολύ σύντομα. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως και πολλές φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη.

Πρωτεΐνη και λιπαρά

Αναγκαία κομμάτια κάθε σωστού πρωινού, ώστε να έχουμε ενέργεια και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας. Προσθέστε λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό σας με γιαούρτι ή αυγό, αλλά και βούτυρα από ξηρούς καρπούς, όπως το φιστικοβούτυρο, που περιέχει επίσης υγιεινά λιπαρά. Άλλη μια τέλεια πηγή λιπαρών για το πρωινό; Ο λιναρόσπορος, που δένει τέλεια με την βρώμη ή μέσα σε ένα smoothie.

Τα σωστά συστατικά

Προσπαθήστε να καταναλώνετε με το πρωινό σας τροφές που περιέχουν τα παρακάτω απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

  • Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1), που βρίσκουμε σε ορισμένα δημητριακά
  • Φολικό οξύ, που βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι.
  • Σίδηρο, που βρίσκουμε στο σπανάκι, σε ορισμένα ενισχυμένα δημητριακά.
  • Λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που τα βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια.

Μην το παρακάνετε

Δεν είναι ανάγκη το πρωινό σας να είναι μια καθημερινή υπερπαραγωγή για να προσλάβετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να συνδυάσετε διαφορετικές τροφές μεταξύ τους, με τέλεια και νόστιμα αποτελέσματα. Για παράδειγμα:

  • Βρώμη με γάλα, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  • Ένα smoothie με φρούτα, γιαούρτι, σπανάκι και λιναρόσπορο.
  • Μια ομελέτα με λαχανικά και λίγο αβοκάντο στο πλάι. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;