Υπάρχουν ορισμένα μόρια στο σώμα μας, οι ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια έχουν ως μοναδικό στόχο να προκαλούν μεταλλάξεις στα κύτταρα του DNA μας και να τα κάνουν καρκινογόνα. Όσο όμως φροντίζουμε η διατροφή μας να μας παρέχει με αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

Οι ελεύθερες ρίζες, επίσης, προκαλούν ζημιά και στην επιδερμίδα μας, επισπεύδοντας τη διαδικασία της γήρανσης, δημιουργώντας ρυτίδες. Τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε μπορούν να καθυστερήσουν αυτή τη διαδικασία.

Ένα ακόμα κακό που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες είναι να προκαλούν φλεγμονές στα τοιχώματα των αρτηριών, προκαλώντας καρδιοπάθεια. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν και στην καταπολέμηση αυτού. Επιπλέον, μπορούν να προλάβουν την οξείδωση της κακής, LDL χοληστερόλης.

Τα αντιοξειδωτικά, επιπλέον, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ενόσω τα κύτταρα του ανοσοποιητικού καταπολεμούν τους μικροοργανισμούς που μας βλάπτουν, όπως τα βακτήρια και τους ιούς, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα μας να επανέλθει πιο σύντομα στην περίπτωση κάποιας μόλυνσης.

Σύμφωνα με μια μελέτη, επίσης, τα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε, το β-καροτένιο και ο ψευδάργυρος μπορούν να επιβραδύνουν τη φθορά στην οποία υπόκεινται τα μάτια μας λόγω της ηλικίας.

Η οξείδωση στα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης. Τα αντιοξειδωτικά, σε μεγάλο βαθμό, μπορούν να ελαττώσουν αυτή την οξείδωση και τις συνέπειές της. Μπορούν να μας βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τη μνήμη, τη συγκέντρωση, αλλά και τα γενικότερα επίπεδα ενέργειας του εγκεφάλου.

Για τους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύουν τις αρθρώσεις μας από τις φλεγμονές που προκαλούν τους πόνους.

Πού μπορούμε να βρούμε, λοιπόν, αυτά τα θαυματουργά μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό μας με τόσους πολλούς τρόπους; Στα φρούτα και τα λαχανικά, φυσικά. Οι καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών είναι τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή, τα καρότα, τα μήλα και τα αχλάδια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο