Για κάποιο λόγο, είναι δύσκολο να αποφασίσουμε ποια από τις δύο αυτές επιλογές είναι πιο υγιεινή. Ένας φρέσκος χυμός ή ένα κρεμώδες smoothie; Και τα δύο ροφήματα είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά, και έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά, και τα συμπεράσματα δικά σας…

Snoothies: Τα υπέρ

Τα smoothies είναι συνήθως ένα μείγμα πολύ υγιεινών φρέσκων υλικών, που σημαίνει ότι δεν χάνουμε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη ποικιλία από υλικά, ώστε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την διατροφική τους αξία. Για παράδειγμα, προσθέτοντας γιαούρτι, τους δίνουμε πρωτεΐνη. Για υγιεινά λιπαρά, αβοκάντο ή βούτυρο αμυγδάλου. Αυτή η ποικιλία, όπως και η πληθώρα των υλικών είναι που καθιστούν τα smoothies τέλειους αντικαταστάτες ενός γεύματος.

Smoothies: Τα κατά

Αν φτιάξουμε ένα smoothie χρησιμοποιώντας μόνο φρούτα και λαχανικά, ίσως καταλήξουμε να καταναλώνουμε πολλές περισσότερες θερμίδες από ό,τι πρέπει, κάνοντας πιο δύσκολο το να χάσουμε βάρος—ακόμα και να παχύνουμε. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα smoothies καταναλώνονται μαζί με τα γεύματα, που είναι λάθος. Ένα smoothie είναι πρακτικά ένα πλήρες γεύμα, άσχετα που είναι σε υγρή μορφή, και μπορεί να περιέχει μέχρι και 400 θερμίδες.

Χυμοί: Τα υπέρ

Οι χυμοί είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να καλύψετε τις ανάγκες σας σε φρούτα και λαχανικά, αν δυσκολεύεστε να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή διατροφή σας, ή αν δεν έχετε χρόνο. Αν, για παράδειγμα, δεν σας αρέσει η γεύση των λαχανικών, ίσως σας είναι πολύ πιο εύκολο να πιείτε έναν “πράσινο” χυμό στον οποίο θα έχετε προσθέσει μήλο. Επιπλέον, οι χυμοί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, και μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνες και μέταλλα καθημερινά, καταναλώνοντας μικρές μερίδες.

Χυμοί: Τα κατά

Η διαδικασία του να φτιάχνουμε ένα χυμό διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά, αλλά απομακρύνει αρκετές από τις φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως ένας χυμός μας χορταίνει λιγότερο σε σχέση με ένα smoothie—αλλά στερούμαστε και τα τεράστια οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για τον οργανισμό μας. Επιπλέον, αν χρησιμοποιούμε συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (όπως τα καρότα, τα παντζάρια ή τα περισσότερα φρούτα), μπορεί να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μας. Ειδικά αν η ζυγαριά γέρνει περισσότερο προς τα φρούτα, ίσως καταναλώσουμε περισσότερους υδατάνθρακες από ό,τι πρέπει. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Αν η καθημερινή μας διατροφή περιλαμβάνει γενικά αρκετά φρούτα και λαχανικά, τότε ίσως δεν χρειάζεται να προσθέτουμε περισσότερα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου