Ένα νόστιμο dressing μπορεί να απογειώσει τη γεύση μιας σαλάτας. Πολλές φορές, όμως, αποφεύγουμε τα dressing, ειδικά τα προκατασκευασμένα, καθώς είναι φορτωμένα με περιττές θερμίδες και λιπαρά για να γίνουν πιο νόστιμα. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές ενδιαφέρουσες συνταγές για dressing σαλάτας, που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, χρησιμοποιώντας υλικά χαμηλά σε λιπαρά.

Dressing με blue cheese

Αυτό το κρεμώδες dressing διατηρεί την ιδιαίτερη γεύση του, ακόμα και αν το ετοιμάσουμε με γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Μια κουταλιά της σούπας από το dressing αυτό μας προσφέρει μόλις 19 θερμίδες.

Θα χρειαστούμε:

1/3 της κούπας μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
1/3 της κούπας γάλα 0%
1/3 της κούπας γιαούρτι 0%
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
¼ της κούπας θρυμματισμένο blue cheese

Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά, εκτός του τυριού, σε ένα μπολ, και έπειτα προσθέστε το blue cheese, λιώνοντάς το με ένα κουτάλι. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και μία εβδομάδα.

Dressing με μέλι και ταχίνι

Το παρθένο ελαιόλαδο και ο χυμός λεμονιού δένουν τα υλικά, αλλά η μοναδική του γεύση έρχεται από το άκρως υγιεινό ταχίνι. Περιέχει 66 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.

Θα χρειαστούμε:

½ της κούπας χυμό λεμονιού
1/3 της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/3 της κούπας ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι
Αναμείξτε και χτυπήστε όλα τα υλικά εκτός από το αλατοπίπερο σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε από πάνω το αλατοπίπερο, ανάλογα με το πόσο επιθυμείτε. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και τρεις ημέρες.

Κρεμώδες dressing με σκόρδο

Το σκόρδο είναι πάρα πολύ υγιεινό, και η γεύση της σάλτσας ενισχύεται με το ξινόγαλα και τη μαγιονέζα. Αποτελεί πολύ καλή επιλογή για πατατοσαλάτες ή σαλάτες ζυμαρικών. Αυτό το dressing μας προσφέρει μονάχα 10 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.

Θα χρειαστούμε:

½ της κούπας ξινόγαλα
¼ της κούπας μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
1 ½ κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλάκια του γλυκού σως σόγιας
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Μια πρέζα αλάτι και πιπέρι
Ανακατεύουμε και χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσουν αφράτη υφή. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι δύο μέρες.

Vinaigrette με μέλι και μουστάρδα

Ένα dressing για… όλες τις χρήσεις, που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες λαχανικών, σε σαλάτες με κοτόπουλο, αλλά και σαν dip. Μια κουταλιά της σούπας από αυτό το νοστιμότατο dressing μας προσφέρει 84 θερμίδες.

Θα χρειαστούμε:

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
1 ½ κουταλιές του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
½ κουταλάκι του γλυκού μέλι
Μια πρέζα αλάτι και πιπέρι
1/3 της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε πρώτα όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο. Έπειτα, ξεκινήστε να ανακατεύετε αργά μέσα στο μείγμα και το ελαιόλαδο.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος