Τα βερίκοκα είναι στην εποχή τους, κι εμείς βρήκαμε ακόμα έναν λόγο να τα τιμήσουμε. Οι παρακάτω συνταγές, εκτός από πολύ υγιεινές και νόστιμες, είναι πανεύκολες στην προετοιμασία, και συνδυάζουν πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Ποιος είπε ότι τα φρούτα είναι μόνο για να τα τρώμε σκέτα, ή σε γλυκές συνταγές;

Καναπεδάκια από βερίκοκο

Το πιο απλό, γρήγορο και ιδιαίτερα γευστικό σνακ, με μόλις 64 θερμίδες το κομμάτι. Φτιάχνει 16 κομμάτια.

Θα χρειαστούμε:
16 αποξηραμένα βερίκοκα
8 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένο blue cheese
50 γραμμάρια ανάλατα φιστίκια
½ κουταλιά του γλυκού μέλι

Τοποθετήστε ½ κουταλάκι του γλυκού blue cheese πάνω σε κάθε βερίκοκο, και τοποθετήστε από πάνω μερικά φιστίκια και λίγο μέλι. Για έξτρα γεύση, μπορείτε να βάλετε και λίγο πιπέρι.

Καστανό ρύζι με βερίκοκο και φιστίκι

Πολύ ωραία επιλογή για μεσημεριανό, με 224 θερμίδες ανά μερίδα. Σερβίρει 6 άτομα.

Θα χρειαστούμε:
7 κούπες νερό
1 κούπα καστανό ρύζι
2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς κουκούτσια και κομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 ½ κουταλιές του γλυκού κύμινο
½ κούπα αποξηραμένα βερίκοκα
½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
Λίγο αλάτι και πιπέρι
1/3 της κούπας ανάλατα φιστίκια, κομμένα

Βράζουμε το νερό σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το ρύζι, καλύπτουμε, μειώνουμε την θερμοκρασία στο μεσαίο και μαγειρεύουμε μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο, για περίπου 45-55 λεπτά. Στραγγίζουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα του ρυζιού, ζεσταίνουμε το λάδι. Τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, για 2-3 λεπτά, και προσθέτουμε την πιπεριά, το σκόρδο και το κύμινο. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό, και έπειτα προσθέτουμε τα βερίκοκα, τον χυμό και το αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Ανακατεύουμε το dressing με το ρύζι, και σερβίρουμε με τα φιστίκι από πάνω.

Σαλάτα με μαρούλι, κοτόπουλο και βερίκοκο

Ένα πραγματικά χορταστικό και πλήρες γεύμα. Σερβίρει 4 άτομα, με 456 θερμίδες ανά μερίδα.

Θα χρειαστούμε:

Για το dressing

½ κούπα αποξηραμένα βερίκοκα
1 κούπα ζεστό νερό
2 κούπες φύλλα δυόσμου
1 κουταλάκι του γλυκού φλούδα πορτοκαλιού
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας μέλι
4 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα
4 κουταλιές του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί
Λίγο αλάτι και πιπέρι
¼ της κούπας ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

Μισό κιλό στήθος κοτόπουλο
1 μεγάλο μαρούλι, κομμένο
6 φρέσκα βερίκοκα, κομμένα
1 κούπα φύλλα δυόσμου ή μέντας
½ της κούπας αμύγδαλα, ψημένα

Προθερμαίνουμε το γκριλ, και στο μεταξύ τοποθετούμε τα αποξηραμένα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά. Έπειτα, τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στο μπλέντερ μαζί με τα φύλλα δυόσμου, τον φλοιό πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, την μουστάρδα, το ξύδι και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά, και προσθέτουμε σιγά-σιγά, ενώ χτυπάμε ακόμα το λάδι. Χωρίζουμε το dressing σε δύο μερίδες. Στην μία μερίδα τοποθετούμε το κοτόπουλο για 20 λεπτά, και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί.

Έπειτα, ψήνουμε το κοτόπουλο στο γκριλ για 6-8 λεπτά για κάθε πλευρά. Συνδυάζουμε το μαρούλι, τα φρέσκα βερίκοκα και τα κομμένα φύλλα μέντας σε ένα μεγάλο μπολ. Χύνουμε από πάνω το υπόλοιπο dressing και ανακατεύουμε, και έπειτα προσθέτουμε το ψημένο, κομμένο κοτόπουλο. Σερβίρουμε με τα αμύγδαλα.

Εύκολο και νόστιμο spread

Για ένα πολύ ενδιαφέρον spread για το πρωινό ή το απογευματινό σας σνακ, που μπορείτε να το συνδυάσετε με μερικά κράκερ, με celery ή με μια φέτα ψωμί ολικής, και με πολύ λίγες θερμίδες, θα ακολουθήσετε αυτή την πολύ, πολύ απλή συνταγή.

Θα χρειαστούμε:
225 γραμμάρια τυρί κρέμα, χωρίς λιπαρά
½ κούπα κομμένα αποξηραμένα βερίκοκα
½ κούπα ανάλατα φιστίκια
1 κουταλιά της σούπας μέλι

Ανακατέψτε τα υλικά πολύ καλά σε ένα μπολ. Μπορεί να αντέξει στο ψυγείο μέχρι και 3 μέρες, και κάθε “μερίδα” (δηλαδή, μια κουταλιά) μας προσφέρει μόλις 43 θερμίδες.