Υπό την αιγίδα της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (καθηγητής Α. Αντσακλής) το Κέντρο Μαστού του ΙΑΣΩ (Διευθυντής Α. Κεραμόπουλλος) διοργανώνει στις 24 με 25 Απριλίου την ΙΧ Διημερίδα με θέμα 'Διλήμματα Και Αντιθέσεις Στην Αντιμετώπιση Του Καρκίνου Του Μαστού' με ιδιαίτερη έμφαση στη διάγνωση και τον πληθυσμιακό έλεγχο (Screening) του καρκίνου του μαστού.

Η Διημερίδα αυτή γίνεται τακτικά ανά διετία, εδώ και 18 χρόνια με εξαιρετική επιτυχία, και διαχειρίζεται συγκεκριμένα θέματα όπου υπάρχουν διλήμματα και αντιθέσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Η μάχη για τον καρκίνο του μαστού δίνεται σε τρία πεδία.

  • Διάγνωση
  • Θεραπεία και παρακολούθηση των καρκινοπαθών γυναικών
  • Θεραπεία των υποτροπών.

Όσον αφορά τη θεραπεία και παρακολούθηση των καρκινοπαθών και τη θεραπεία των υποτροπών οι ιατροί που ασχολούνται πρέπει να είναι ειδικοί χειρουργοί γυναικολόγοι και ειδικότερα για τη θεραπεία των υποτροπών παθολόγοι, ογκολόγοι.

Όσον αφορά όμως, τη διάγνωση οι ασχολούμενοι ιατροί είναι συνήθως μη ειδικοί, γυναικολόγοι, ακτινολόγοι, γενικοί ιατροί, αγροτικοί ιατροί, παθολόγοι και άλλες ειδικότητες. Αυτοί οι μη ειδικοί ιατροί έχουν τη δυνατότητα να σώσουν την ζωή της γυναίκας με κύριο όπλο την πρώιμη διάγνωση ενός όγκου στο μαστό.

Όσο και αν αυτό φαίνεται εύκολο, εφόσον δεν απαιτείται ειδική εκπαίδευση, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, δύσκολο και συνήθως δεν πετυχαίνει διότι υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες οικονομικοί, ψυχολογικοί, ασφαλιστικοί και κυρίως η παραπληροφόρηση και κακή ενημέρωση των γυναικών αλλά και των ιατρών.

Στη Διημερίδα θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και στα οποία είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές αντιθέσεις και αμφισβητήσεις αλλά και διλήμματα, παραδείγματος χάριν κάθε πότε πρέπει να γίνεται η μαστογραφία (στην Αγγλία κάθε τρία χρόνια από πενήντα ετών, στη Γερμανία κάθε δύο χρόνια από πενήντα ετών, στις ΗΠΑ κάθε χρόνο από σαράντα ετών).

'Η ακόμα ποιός κάνει την εξέταση του ασυμπτωματικού πληθυσμού; Η ασφαλιστική εταιρία; Το κράτος; Ο προσωπικός ιατρός της γυναίκας; Τα αντικαρκινικά νοσοκομεία και οργανώσεις; Επίσης θα συζητηθούν και πολλά άλλα θέματα που αφορούν τη διάγνωση, όπως η χρήση νέων τεχνολογιών και απεικονιστικών μεθόδων.

Στην Διημερίδα, πάντοτε η συζήτηση και ανάλυση των διαφόρων ενοτήτων γίνεται με 'στρογγυλά' τραπέζια στα οποία φέτος θα συμμετέχουν μόνο νέοι ιατροί, γυναικολόγοι και χειρουργοί, που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τον καρκίνο του μαστού.

Σε κάθε 'στρογγυλό' τραπέζι υπάρχουν πρόεδροι και σχολιαστές (μπαλκόνι) οι οποίοι θα είναι ιατροί έμπειροι και ειδικοί στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Έτσι όλα τα θέματα της Διημερίδας θα συζητηθούν σε βάθος. Εκτιμάται ότι η γνώση που θα αποκτήσουν από αυτή την ημερίδα οι συμμετέχοντες ιατροί θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος (πρώιμη διάγνωση) του καρκίνου του μαστού με αποτέλεσμα να προσφέρουν στις γυναίκες ζωή και ίαση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γυναίκα ίσως έχει μία ευκαιρία να σωθεί από τον καρκίνο, την πρώτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA