Η επέμβαση καταρράκτη είναι η πιο συχνή επέμβαση που υποβάλλεται κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, συνήθως στο τέλος της δεκαετίας των 60 ή μέσα στη δεκαετία των 70 τους.

Σήμερα, για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο χρησιμοποιήθηκε και στην Ελλάδα η καινοτομική τεχνολογία femtosecond laser για αφαίρεση καταρράκτη.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε επιτυχώς από τον Δρ. Αναστάσιο-Ιωάννη Κανελλόπουλο, χειρουργό-οφθαλμίατρο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι γίνονται 50.000 με 60.000 επεμβάσεις καταρράκτη το χρόνο. Η τεχνική είναι εξαιρετικά ασφαλής με την τωρινή της μορφή, στην οποία χρησιμοποιείται ένα μικροσκοπικό νυστέρι, συνήθως διαμέτρου 2,5 με 3 χιλιοστών, και τη χρήση της φακοθρυψίας (υπερήχων όχι laser όπως συχνά ασθενείς και ιατροί την αποκαλούν) για να αποσυναρμολογηθεί ο φακός του ματιού και να αφαιρεθεί.

Υπάρχουν πολλά κέντρα στη χώρα μας, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, που εφαρμόζουν την παλαιότερη τεχνική αυτή με άριστα αποτελέσματα.

Η χρήση του femtosecond laser καταργεί τη χρήση του νυστεριού. Οι μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή γίνονται πια με laser χωρίς νυστέρι, όπως και η δημιουργία της καψουλόρηξης, ένα βήμα σημαντικό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή με το 'χέρι' και σίγουρα εξαρτάται από τη σημαντική εμπειρία του χειρουργού.

Επίσης και η αποσυναρμολόγηση του φακού με laser.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA