Βασισμένη σε μία απλή ιδέα η δίαιτα Ντουκάν έχει αποκτήσει πλέον οπαδούς σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα μίλησε ο ίδιος ο γιατρός διατροφολόγος Πιέρ Ντουκάν για τη μέθοδό του στην Αθήνα. Όπως εξήγησε, ‘όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου τρέφονται με τροφές που αποτελούνται από ένα μείγμα των μοναδικών τριών γνωστών θρεπτικών συστατικών: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Όμως για καθένα από αυτά υπάρχει συγκεκριμένη ιδανική αναλογία αυτών των τριών συστατικών. Για τον άνθρωπο είναι 5:3:2 (5 μέρη υδατάνθρακες-3 μέρη λίπη-2 μέρη πρωτεΐνες), σύνθεση που μοιάζει πολύ με αυτή του μητρικού γάλακτος.

Όταν η σύνθεση των τροφών που καταναλώνουμε τηρεί αυτό τον χρυσό κανόνα, η αφομοίωση των θερμίδων στο λεπτό έντερο είναι η μέγιστη δυνατή, γεγονός που διευκολύνει την πρόσληψη βάρους. Επομένως το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να ελαττώσουμε την αφομοίωση των θερμίδων, άρα και την ενεργειακή απόδοση των τροφών, είναι να αλλάξουμε αυτή την αναλογία.

Δίνοντας σε έναν οργανισμό τροφές με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, εστιάζει στην πρόσληψη των πρωτεϊνών που χρειάζεται για να επιβιώσει και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων του (μύες, ερυθρά αιμοσφαίρια, δέρμα, μαλλιά, νύχια).

Επειδή οι πρωτεΐνες είναι μακρομόρια που σχηματίζουν μακριές αλυσίδες, των οποίων τα βασικά δομικά στοιχεία (τα αμινοξέα) ενώνονται μεταξύ τους με ισχυρούς δεσμούς, η διάσπασή τους απαιτεί μεγάλη θερμιδική κατανάλωση για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό, επιτυγχάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο το επιθυμητό αποτέλεσμα της απώλειας βάρους’.

Η δίαιτα Ντουκάν αποτελείται από τέσσερις διαδοχικές, άρρηκτα συνδεδεμένες φάσεις, με τα εξής αποτελέσματα:

  • 1η: ένα ξεκίνημα-αστραπή με διεγερτική δράση που εγγυάται σημαντική απώλεια βάρους
  • 2η: αδυνάτισμα με σταθερό ρυθμό που οδηγεί απευθείας στο επιθυμητό βάρος – το σωστό βάρος
  • 3η: με διάρκεια 10 ημερών για κάθε κιλό που έχει απωλεσθεί: σταθεροποίηση του βάρους
  • 4η: οριστική συντήρηση.

Πέρα από την εντυπωσιακή επιτυχία που σημείωσε στη Γαλλία, έχει υιοθετηθεί σε περισσότερες από 20 χώρες και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 10 γλώσσες. Η δίαιτα Ντουκάν κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Παράλληλα, ο Όμιλος Capsis ξεκινάει συνεργασία με τον Dr.Pierre Dukan στο ξενοδοχείο Out of the Blue, Capsis Elite Resort, όπου από 1η Ιουνίου θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής προγραμμάτων διατροφής Ντουκάν στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα