Ενώ οι λοιμώξεις είναι συχνές στην παιδική ηλικία, μπορεί ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές ανέλυσαν την έρευνα Vascular Effects of Infection in Pediatric Stroke (VIPS), στην οποία συμμετέχουν ασθενείς κάτω των 19 ετών με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American Stroke Association, το 17% των παιδιών- ασθενών που εμφάνιζαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν εμφανίσει λοίμωξη την προηγούμενη εβδομάδα.

Το να μην έχει κάνει εμβόλια ένα παιδί, επίσης συνδέθηκε με υψηλότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ενώ οι λοιμώξεις είναι συχνές, το εγκεφαλικό επεισόδιο στα παιδιά παραμένει σπάνιο.
Η ερευνήτρια Nancy Hill, του University of San Francisco, δήλωσε ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παιδιά που έχουν άλλους πολύπλοκους παράγοντες κινδύνου, όπως καρδιακή νόσο.

Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι καλά κατανοητοί, δήλωσε ο Dr. Philip Gorelick, του Mercy Health Hauenstein Neurosciences στο Grand Rapids, του Μίσιγκαν.

Ο Gorelick, δήλωσε ότι οι συγγενείς καρδιοπάθειες, η δρεπανοκυτταρική νόσος και ιστορικό προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά.

Ωστόσο, το μήνυμα από την έρευνα είναι πως οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένα από τα αστεία συμπτώματα των παιδιών μπορεί να είναι συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα αν είχαν παρουσιάσει πρόσφατα λοίμωξη και ότι ο εμβολιασμός μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί το κλειδί για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Πηγές:
Συνέδριο του American Stroke Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό