Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα από την Ιαπωνία.

Η έρευνα- επισκόπηση 39 μελετών σε 22.000 ανθρώπους- ανακάλυψε ότι οι χορτοφάγοι είχαν σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους κατανάλωναν κρέας.

Κατά μέσον όρο, η μείωση της αρτηριακής πίεσης στις έρευνες ήταν 5 έως 7 mm/Hg για τη συστολική πίεση και 2 έως 5 mm/Hg για τη διαστολική.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι ΄ταπεινά΄, κλινικές οδηγίες υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για καρδιακή προσβολή κατά 9% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 14%, αν διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν φάνηκε να παίζει ρόλο το είδος της χορτοφαγικής διατροφής που ακολουθούσε κάποιος.

Ο ερευνητής Yoko Yokoyama, από το National Cerebral and Cardiovascular Center στην Οσάκα, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών συνηθειών. Αλλά πρόσθεσε, ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έρευνες σχετικά με χορτοφαγικές διατροφές ήταν μικρές και μπορεί να μην είχαν αρκετή στατιστική ισχύ ώστε να επηρεάζουν τα συνολικά αποτελέσματα.

Η έρευνα δεν μπόρεσε επίσης να εντοπίσει ποιες θρεπτικές ουσίες σε χορτοφαγικές διατροφές ήταν υπεύθυνες για το όφελος.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'JAMA Internal Medicine.'
.
Ωστόσο, καρδιολόγος δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και δεν είναι έτοιμος να συστήσει στους ασθενείς του να εγκαταλείψουν το κρέας.

Πηγές:
'JAMA Internal Medicine.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση