Τα φασόλια είναι ωφέλιμα για την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η κατανάλωση μιας μερίδας φασολιών καθημερινά συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL, (‘’κακής’’) σύμφωνα με νέα επισκόπηση από τον Καναδά.

Η ερευνήτρια, Vanessa Ha, του St. Michael's Hospital στο Τορόντο, δήλωσε ότι ανακάλυψε 5% μείωση στην ‘’κακή’’ χοληστερόλη με μια μερίδα οσπρίων την ημέρα, σε διάστημα 6 εβδομάδων.

Η Ha δήλωσε ότι όταν συνέκρινε φασόλια, φακές και μπιζέλια, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε διαφορά στην επίδραση της μείωσης της χοληστερόλης μεταξύ των διαφορετικών ειδών οσπρίων.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία που συλλέχτηκαν από 26 κλινικές δοκιμές και αφορούσαν 1.037 άντρες και γυναίκες μέσης, κυρίως, ηλικίας. Ορισμένες δοκιμές αφορούσαν υγιείς ενήλικες, ενώ άλλες περιλάμβαναν ανθρώπους με μέτριο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν όσπρια με ενήλικες που δεν τα κατανάλωναν, ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου μια μερίδα οσπρίων την ημέρα μείωσαν τη χοληστερόλη LDL κατά 0.17 μονάδες (σε milimoles/Liter), κατά μέσον όρο, σε 6 εβδομάδες.

Η κατανάλωση φασολιών φάνηκε να ωφελεί τα επίπεδα χοληστερόλης LDL των αντρών περισσότερο από των γυναικών, ίσως επειδή οι άντρες είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης ή φτωχότερη διατροφή, αρχικά, και ανταποκρίθηκαν καλύτερα όταν κατανάλωσαν πιο υγιεινές τροφές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται έρευνες για μεγαλύτερο διάστημα και υψηλότερης ποιότητας, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους αλλά παρόλα αυτά είναι λογικό να τρώει κάποιος περισσότερες φιλικές προς την καρδιά τροφές, όπως τα φασόλια, δήλωσαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του Canadian Medical Association Journal.

 

Πηγές:
Canadian Medical Association Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα