Οι νευρωτικοί άνθρωποι σε σύγκριση με τους ‘’συναισθηματικά σταθερούς ανθρώπους’’ εμφανίζουν κλινική κατάθλιψη, ενοχές και φόβο, με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.

Είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση φοβιών και άλλων αγχωδών διαταραχών. Οι συνήθεις παράγοντες δυσφορίας μπορούν να προκαλέσουν απόγνωση και οι νευρωτικοί άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να βρίσκουν τις καθημερινές καταστάσεις ντροπιαστικές.

Εκτιμάται ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν τη δράση όταν πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις ζωής, τάση που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό ''Journal of Personality'', θέλησαν να διαπιστώσουν αν ο νευρωτισμός συνδέεται με θετική ή αρνητική δράση.

Ερεύνησαν αν η κατάθλιψη και το άγχος μείωναν τη θετική ως προς τη δράση συμπεριφορά σε νευρωτικούς ανθρώπους. Θέλησαν επίσης να διαπιστώσουν αν οι τάσεις ενός ανθρώπου ως προς τη συλλογικότητα επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουν οι νευρωτικοί άνθρωποι τη ‘’δράση’’ και την ‘’αδράνεια’’.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νευρωτικοί άνθρωποι δεν θεωρούν ότι η δράση είναι θετικό βήμα, σε αντίθεση με τους συναισθηματικά σταθερούς ανθρώπους.

Άνθρωποι που είναι λιγότερο συναισθηματικά σταθεροί έχουν λιγότερο θετική στάση ως προς τη δράση και περισσότερο θετική στάση ως προς την αδράνεια, σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το άγχος είναι κυρίως υπεύθυνο για την αρνητική στάση ως προς τη δράση στους νευρωτικούς ανθρώπους.
Η σχέση μεταξύ νευρωτισμού και λιγότερο θετικής στάσης ως προς τη δράση ήταν πιο ισχυρή σε ανθρώπους που είχαν πιο συλλογικές παρά ατομικές πεποιθήσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μαθαίνοντας να εκτιμούν τη δράση, οι νευρωτικοί άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να καταφέρουν να αλλάξουν τις αρνητικές συμπεριφορές τους που προκαλούνται από το άγχος.

 

Πηγές:
''Journal of Personality''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις πως η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση