Εξέταση αναπνοής ενός ασθενούς μπορεί ενδεχομένως να αποκαλύψει αν έχει καρκίνο στον πνεύμονα και πόσο προχωρημένος είναι ή αν πάσχει από χρόνιες πνευμονικές νόσους, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν συσκευή που μπορεί να ‘’μυρίσει’’ τον καρκίνο του πνεύμονα όταν οι ασθενείς φυσούν σε ένα μπαλόνι.
Καρκινικά κύτταρα παράγουν συγκεκριμένες ουσίες που εισχωρούν στο κυκλοφορικό και προκαλούν αλλαγές στη χημεία του αίματος ενός ασθενούς και στην αναπνοή του, δήλωσαν ερευνητές.

Η νέα συσκευή που κατασκευάστηκε από χρυσά νανοσωματίδια είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στον εντοπισμό των οσμών και μπορεί να μυρίσει τις ουσίες που είναι παρούσες στην αναπνοή των ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή σε 80 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και 31 ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συσκευή ξεχώρισε σωστά τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα από ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το 85% του χρόνου.

Η εξέταση ξεχώρισε επίσης τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της νόσου με όσους είχαν προχωρημένο καρκίνο στον πνεύμονα, περίπου το 79% του χρόνου, έδειξε η έρευνα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Clinical Oncology στο Σικάγο.

Ο ερευνητής Dr. Fred Hirsch, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην εξέταση και διάγνωση του καρκίνου στον πνεύμονα. Το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί μια μη παρεμβατική, εύκολη, οικονομική μέθοδος για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διαφοροποίηση του καρκίνου στον πνεύμονα.

Υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη ευαίσθητων τεστ που θα μπορούν καλύτερα να εντοπίζουν αν οι ανωμαλίες στον ιστό του πνεύμονα είναι καρκινικές ή όχι, πρόσθεσε ο ερευνητής.

Τέτοια τεστ μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται για τη διασταύρωση των ευρημάτων των απεικονιστικών εξετάσεων πριν χρειαστεί να πραγματοποιηθούν πιο παρεμβατικές εξετάσεις.

Ο μεταβολισμός ασθενών με καρκίνο είναι διαφορετικός σε σχέση με το μεταβολισμό υγιών ανθρώπων.
Οι συγκεκριμένες διαφορές στο μεταβολισμό μπορούν να καθορίσουν τις υπογραφές ουσιών που βρίσκονται στην αναπνοή των υγιών ανθρώπων ή ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η κλινική έρευνα για τη συσκευή συνεχίζεται και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά η συσκευή μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά τα επόμενα χρόνια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι μελλοντικές γενεές της συσκευής θα μπορούσαν δυνητικά να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίζουν γρήγορα ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα και να παρακολουθούν την ανταπόκριση στη θεραπεία, δήλωσε ο Hirsch.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;