Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα στα αυτιά δεν είναι μόνο ολοένα και συχνότερα διηθητικά, μικροζοώδη ή μεταστατικά απ΄ότι σε άλλα σημεία του σώματος, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες και πιο διακλαδισμένες βλάβες:

Οι χειρούργοι πρέπει επομένως να τα αφαιρούν με προσοχή, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πολλές φορές την εκτομή. Οι παθολόγοι παρατήρησαν εδώ και καιρό ότι τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα που αφαιρούνται από το αυτιά αποδεικνύονται ιστολογικά σαφώς πιο επιθετικά απ΄ότι σε άλλες περιοχές του σώματος. Οι γιατροί ανέλυσαν περίπου 8.000 αφαιρέσεις όγκων με την ευρέως διαδεδομένη στον αγγλοαμερικάνικο χώρο μικρογραφική χειρουργική Mohs.

Σχεδόν 10% των όγκων είχαν αναπτυχθεί στα αφτιά των ασθενών. Από αυτούς, 40% αξιολογήθηκαν ως ιδιαίτερα επιθετικοί σύμφωνα με τα ιστολογικά κριτήρια. Όγκοι σε άλλα σημεία του σώματος ήταν σε ποσοστό 33% πιο σπάνια επιθετικοί. Στο 16,5% των όγκων στο αυτί οι χειρούργοι πραγματοποποίησαν εκτομές τρεις ή και περισσότερες φορές, μέχρι το καρκίνωμα να καθαριστεί πλήρως, ενώ σε άλλα σημεία του σώματος το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 10,7%.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την μεγάλη προσπάθεια του καθαρισμού των βασικοκυταρρικών καρκινώματων στο αυτί στο γεγονός ότι αυτά έχουν μια κλινικώς αναλογικά αυξημένη επιθετικότητα, και απλώνονται πολύ πιο έντονα στον ιστό που γειτνιάζει με τη πληγή. Εντυπωσιακό επίσης είναι ένα άλλο εύρημα: 86% των όγκων στο αυτί εμφανίζονται στους άνδρες, ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το 57% που αναλογεί σε όγκους που τους εμφανίζονται σε άλλα σημεία του σώματος. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες εκτίθενται περισσότερο από τις γυναίκες στην ηλιακή ακτινοβολία κια παραμελούν τα αυτιά τους τόσον εις ότι αφορά την επάλειψη με αντιηλιακή κρέμα, όσο και την πρόληψη.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άντρες αδιαφορούν όταν παρατηρούν κάποια δερματική αλλαγή στο αυτί τους και παραμελούν να επισκεφθούν κάποιο γιατρό.

 

Πηγές:
ÄrzteZeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις πως η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση