‘Οσο νωρίτερα αρχίσει δίαιτα μια γυναίκα- όσον αφορά την ηλικία -τόσο χειρότερες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την υγεία της, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ερευνητές ρώτησαν 1.340 νέες γυναίκες πότε άρχισαν να κάνουν δίαιτα για πρώτη φορά και στη συνέχεια τις παρακολούθησαν για 10 χρόνια ώστε να εξετάσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη μελλοντική υγεία τους.

Ανακάλυψαν ότι η έναρξη δίαιτας σε μικρή ηλικία συνδεόταν με ακραίες συμπεριφορές ελέγχου του βάρους, μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες στα 2 χρόνια που διήρκεσε η παρακολούθηση.

Η ερευνήτρια, Pamela Keel, του Florida State University, δήλωσε ότι η μικρή ηλικία όσον αφορά τη δίαιτα προβλέπει μεγαλύτερα προβλήματα 10 χρόνια μετά το τέλος των φοιτητικών χρόνων.

Ειδικός, πρόσθεσε ότι καθώς η νέα έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ δίαιτας σε νεαρή ηλικία και κατοπινών επικίνδυνων συνηθειών όσον αφορά την υγεία- όπως κατάχρηση αλκοόλ ή στερητικές δίαιτες- είναι σημαντικό οι γονείς και οι επαγγελματίες υγείας να εξετάζουν νέες γυναίκες για τέτοιου είδους συμπεριφορές, όπως στερητικές δίαιτες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία αρνητικά.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο Society for the Study of Ingestive Behavior, στο Σιάτλ.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]