Η χορήγηση αυξητικής ορμόνης στα παιδιά συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της ενήλικης ζωής, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα ενισχύει προηγούμενα ευρήματα που υπέδειξαν αύξηση του καρδιακού κινδύνου σε παιδιά που ακολούθησαν αγωγή με αυξητική ορμόνη.
Οι ερευνητές μελέτησαν 6.874 παιδιά μέσης ηλικίας 11 ετών που ήταν μικρόσωμα για την ηλικία τους αλλά γενικώς υγιή και αντιμετωπίστηκαν με αυξητική ορμόνη, από το 1985 έως το 1996. Τα παρακολούθησαν μέχρι την ηλικία των 28 ετών.

Σημειώθηκαν 11 εγκεφαλικά επεισόδια στην ομάδα. Τέσσερα ήταν μοιραία. Η ανάλυση ανακάλυψε ότι ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με τα αναμενόμενα, διαφορά στατιστικά σημαντική.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικό ‘’Neurology’’ ήταν ιδιαίτερα σημαντικά όσον αφορά το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπήρχαν περισσότερες από 7 φορές περισσότερα από τα αναμενόμενα.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη ορισμένους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως οικογενειακό ιστορικό και κάπνισμα.

Ο ερευνητής, Dr. Joël Coste, του νοσοκομείου Hôtel Dieu στο Παρίσι, δήλωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν αυξητικές ορμόνες δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν. Θα πρέπει να ερωτηθεί ο γιατρός που συνταγογραφεί την ορμόνη ή ο οικογενειακός γιατρός οι οποίοι θα συμβουλεύσουν τους ασθενείς.

 

Πηγές:
‘’Neurology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό