Η διέγερση συγκεκριμένης περιοχής στον εγκέφαλο, με ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητά μας να θυμόμαστε ορισμένα γεγονότα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Science.''

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε 16 εθελοντές και ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες έκαναν 30% λιγότερα λάθη σε τεστ μνήμης, μετά την εφαρμογή της μεθόδου.

Επιστήμονες ερευνούν τώρα αν η τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα μνήμης και να μειώσει τη μελλοντική απώλεια μνήμης.|

Ερευνητές του Northwestern University, στις ΗΠΑ, στόχευσαν τον ιππόκαμπο.

Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου έχει κεντρικό ρόλο σε βασικές διαδικασίες μνήμης που συνδέουν άσχετα γεγονότα.
Οι επιστήμονες καθόρισαν την περιοχή σε καθέναν από τους 16 εθελοντές χρησιμοποιώντας απεικονιστικές εξετάσεις και στη συνέχεια αξιολόγησαν τη μνήμη τους.

Οι συμμετέχοντες είδαν φωτογραφίες προσώπων καθώς άκουγαν άσχετες λέξεις και τους ζητήθηκε να μάθουν και να θυμούνται το ζεύγος προσώπου- λέξης.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε συσκευή για εφαρμογή σύντομου χρόνου ηλεκτρομαγνητικής διέγερσης στην περιοχή του κεφαλιού αμέσως πάνω από τον ιππόκαμπο.

Οι εφαρμογές της μεθόδου διήρκεσαν 20 λεπτά την ημέρα για 5 συνεχόμενες ημέρες.
Οι εθελοντές είχαν επίδοση σημαντικά καλύτερη σε παρόμοια τεστ μνήμης μετά τη μέθοδο- ακόμα και 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι εθελοντές έκαναν 30% λιγότερα λάθη στο συγκεκριμένο θέμα σε σύγκριση με σκορ που είχαν πριν τη μέθοδο.
Δεν έδειξαν σημάδια βελτίωσης όταν εκτέθηκαν σε εκδοχή placebo της συσκευής.

Ο ερευνητής, καθηγητήςJoel Voss, δήλωσε ότι έδειξε για πρώτη φορά ότι κάποιος μπορεί να αλλάξει συγκεκριμένα τις λειτουργίες του εγκεφάλου σε ενήλικες χωρίς εγχείρηση ή φάρμακα, τα οποία δεν έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά.

Πρόσθεσε ότι η μη παρεμβατική διέγερση βελτιώνει την ικανότητα εκμάθησης νέων πληροφοριών. ‘Εχει σημαντική δυνατότητα για την αντιμετώπιση διαταραχών μνήμης.

Επιστήμονες ερευνούν τώρα πώς αλλάζει η μνήμη σε μεγαλύτερη ηλικία και ελπίζουν να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους με αρχικά συμπτώματα άνοιας.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η συσκευή δρα εκλύοντας ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο σε γρήγορους παλμούς.
Αυτό δημιουργεί ηλεκτρικό ρεύμα σε νευρικές ίνες- μιμούμενο τη συνήθη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

 

Πηγές:
''Science.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας