Τo εμφύτευμα κερατοειδούς Raindrop δεν είναι μεγαλύτερο από το κεφάλι μιας καρφίτσας και λειτουργεί αυξάνοντας την καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα, επιτρέποντας στο μάτι να εστιάσει και πάλι σωστά.

Πρόκειται για ένα αμερικανικό επίτευγμα, η τοποθέτηση του οποίου απαιτεί μόλις 10 λεπτά. Οι πρώτες επεμβάσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη Μ. Βρετανία, σε μια κλινική στο Leamington Spa του Warwickshire.

Μέχρι τώρα η μόνη θεραπεία για την πρεσβυωπία ήταν η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. 

Η ασθένεια πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο και τις περισσότερες φορές εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 40 και 50. Ωστόσο, οι ασθενείς που καταφεύγουν στη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για να αναδιαμορφώσουν τον κερατοειδή συχνά εξακολουθούν να χρειάζονται γυαλιά ανάγνωσης και η πάθησή τους επανεμφανίζεται.

Το Raindrop κατασκευάζεται από υδρογέλη, μια ουσία που χρησιμοποιείται και για την κατασκευή φακών επαφής. Αναπτύχθηκε από την ReVision Optics στην Καλιφόρνια και εισάγεται στο μάτι χρησιμοποιώντας μια σχεδόν ανώδυνη διαδικασία λέιζερ.

Η επέμβαση κοστίζει περίπου 3.150 ευρώ και το σημαντικό είναι ότι μετά την εμφύτευσή του δεν υπάρχει ανάγκη για χρήση γυαλιών. Σε γενικές γραμμές δύναται να διορθώσει τη φυσική φθορά που προκαλείται από τη γήρανση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA