Ο εγκέφαλος είναι ακόμα ενεργός όταν κοιμόμαστε, δηλώνουν ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι άνθρωποι μπορούσαν να ταξινομούν λέξεις ενώ κοιμόνταν.

Ερευνητές από το Cambridge και το Παρίσι, υπέβαλαν συμμετέχοντες σε τεστ λέξεων ενώ ήταν ξύπνιοι οι οποίοι συνέχισαν να απαντούν σωστά ενώ κοιμόνταν.

Ο κοιμισμένος εγκέφαλος μπορεί να πραγματοποιεί πολύπλοκες εργασίες, ιδιαίτερα αν είναι αυτοματοποιημένες, αναφέρει η έρευνα.
Νέες έρευνες θα εστιάσουν τώρα στο πώς να εκμεταλλευόμαστε το χρόνο που περνάμε κοιμισμένοι.

Η ερευνητική ομάδα, όπως σημειώνει στο περιοδικό ‘’Current biology’’, θέλησε να μελετήσει τη συμπεριφορά του εγκεφάλου όταν είναι ξύπνιος και όταν κοιμάται.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, ενώ τους ζητήθηκε να κατηγοριοποιήσουν λέξεις είτε ως ζώα είτε ως αντικείμενα πιέζοντας ένα κουμπί.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πατήσουν ένα κουμπί στο δεξί τους χέρι, για τα ζώα, και στο αριστερό για τα αντικείμενα.
Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν απαντήσεις και να χαρτογραφήσουν κάθε κατηγορία λέξης σε συγκεκριμένη κίνηση στον εγκέφαλο.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ξαπλώσουν σε σκοτεινό δωμάτιο με τα μάτια κλειστά και συνέχισαν την εργασία κατηγοριοποίησης λέξεων καθώς βυθίζονταν στον ύπνο.

Όταν αποκοιμήθηκαν, μια νέα λίστα με λέξεις δοκιμάστηκε σε συμμετέχοντες για να εξασφαλιστεί ότι ο εγκέφαλος έπρεπε να επεξεργαστεί τη σημασία των λέξεων πριν τις κατηγοριοποιήσει χρησιμοποιώντας τα κουμπιά.
Η εγκεφαλική δραστηριότητά τους έδειξε ότι συνέχισαν να απαντούν σωστά, δήλωσαν οι ερευνητές αν και συνέβη πιο αργά.
Τότε οι συμμετέχοντες ήταν εντελώς ακίνητοι και δεν είχαν συναίσθηση.

Ο Sid Kouider, από το Ecole Normale Superieure, στο Παρίσι, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έδειξε πως ο κοιμισμένος εγκέφαλος μπορεί να είναι κατά πολύ πιο ενεργός στον ύπνο παρά όταν σκεπτόμαστε.

Πρόσθεσε ότι ήταν πιθανό για τους ανθρώπους να εκτελούν υπολογισμούς σε απλές εξισώσεις, ενώ αποκοιμόνταν και στη συνέχεια να συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν τους υπολογισμούς ως λανθασμένους ή σωστούς όταν κοιμόνταν ελαφριά.
Οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να γίνει αυτόματα θα μπορούσε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, δήλωσε. Ωστόσο, εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν αυτόματα σταματούσαν καθώς συνεχιζόταν ο ύπνος.

Η έρευνά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνες σχετικά με τη διαδικασία επεξεργασίας του εγκεφάλου μας όταν κοιμάται, σημειώνει η έρευνα.

 

Πηγές:
‘’Current biology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας