Διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε 23 νέες γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.

Αν και χρειάζεται νέα έρευνα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα που φέρνουν το συνολικό αριθμό των συχνών γενετικών ποικιλομορφιών που σχετίζονται με τον καρκίνο στον προστάτη στις 100 θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν νωρίτερα τη νόσο και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων αγωγών.

Ο Ros Eeles, του The Institute of Cancer Research, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως υπάρχουν λίγα σημαντικά γονίδια που είναι σπάνια και επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη, αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πολλές άλλες γενετικές ποικιλομορφίες που μόνες έχουν μικρή επίδραση στον κίνδυνο αλλά συλλογικά μπορεί να είναι πολύ σημαντικές.

Ερευνητές από το University of Cambridge και το University of Southern California, εξέτασαν γενετικές πληροφορίες 87.000 αντρών ευρωπαϊκής, αφρικανικής, ιαπωνικής καταγωγής όπως και λατίνους.

Συνέλεξαν γενετικές έρευνες για 43.303 άντρες με καρκίνο στον προστάτη και 43.737 άντρες που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν 16 νέους γενετικούς δείκτες να σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου στον προστάτη στους ευρωπαίους άντρες, περιλαμβανομένης μιας ποικιλομορφίας που συνδέεται με πρώιμη έναρξη της νόσου.

Εντόπισαν επίσης 7 γενετικούς δείκτες σε άντρες μεικτής καταγωγής.
Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τώρα μπορούν να εξηγήσουν το 33% των κληρονομικών ριζών του καρκίνου στον προστάτη σε ευρωπαίους.

Στους ευρωπαίους άντρες που αξιολογήθηκαν για τις 100 συνήθεις ποικιλομορφίες, το 10% που αντιμετώπιζε το μεγαλύτερο κίνδυνο είχε σχεδόν 3% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι το ανώτερο 1% είχε σχεδόν 6 φορές υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nature Genetics.’’

Πηγές:
‘’Nature Genetics.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’