Τριαντατετράχρονος Καναδός παραμένει σε κατάσταση ‘’φυτού’’ μετά από επίθεση που δέχτηκε σε ηλικία των 18 ετών. Ωστόσο, ο πατέρας του τον πηγαίνει ακόμα στο σινεμά κάθε Τετάρτη.

Όταν ο άντρας έλαβε μέρος σε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences’’, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εγκεφαλική του δραστηριότητα ήταν παρόμοια με αυτή υγιών θεατών που έβλεπαν απόσπασμα έργου του Χίτσκοκ.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρακολούθησαν το "Bang! You're Dead," μια συμπυκνωμένη εκδοχή ενός επεισοδίου του 1961, του Alfred Hitchcock Presents, ενώ υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία.

Η εξέταση έδειξε ότι τάσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας στους 12 υγιείς συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από αυτές του 34χρονου, σύμφωνα με ερευνητή. Ο εγκέφαλος του άντρα ανταποκρίθηκε σε σημαντικές στιγμές του φιλμ.

Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη βελτιωμένης μεθόδου ελέγχου της συνείδησης σε ασθενείς με τραυματισμό στο κεφάλι.
Ο εγκέφαλος του άντρα ήταν ενεργός σε περιοχές που συνδέονται με την επεξεργασία αισθητικών πληροφοριών, καθώς και σε περιοχές που συνδέονται με υψηλότερη νόηση.

Ερευνητής ανέφερε ότι τις πρώτες δυο φορές που παρακολούθησε το φιλμ καθόταν στην άκρη της καρέκλας του. Αυτό πιστεύει πως συμβαίνει με τον ασθενή. Το καταλαβαίνει και το παρακολουθεί.

Ωστόσο, νευροεπιστήμονας που δεν εμπλέκεται με την έρευνα θεωρεί ότι η δραστηριότητα στα συγκεκριμένα συστήματα είναι δείκτης συγκεκριμένης πλευράς συνειδητής εμπειρίας παρά ύπαρξη συνείδησης.

Αυτό είναι αρκετά καλό για τον ασθενή και τον πατέρα του. Το γεγονός ότι μπορούμε να πούμε πως ευχαριστιέται τέτοιες ταινίες και μπορεί να τις καταλάβει, λέει κάτι για την ποιότητα ζωής του, δήλωσε ο κύριος ερευνητής.

Πρόσθεσε, ότι ο πατέρας του ανακουφίστηκε όταν ανακάλυψε ότι το να πηγαίνουν στο σινεμά ήταν κάτι που καταλάβαινε ο γιός του και από το οποίο είχε όφελος.

 

Πηγές:
‘’Proceedings of the National Academy of Sciences’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’