Ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο λόγω αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν περισσότερες από τετραπλάσιες πιθανότητες να επιζήσουν σε σχέση με ανθρώπους που δεν λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Alexander Flint, του Kaiser Permanente στο Redwood City, της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι στατίνες βοηθούν μετά από ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν αντικρουόμενα ευρήματα για τη χρήση των στατινών στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να χυθεί φως στην καλύτερη προσέγγιση για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Ο Flint εξέτασε ιατρικά αρχεία σχεδόν 3.500 ανθρώπων που αντιμετωπίστηκαν για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε διάστημα 10 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες στο νοσοκομείο ήταν πολύ περισσότερο πιθανό να ζουν 30 μέρες αργότερα και πιο πιθανό να φύγουν από το νοσοκομείο για το σπίτι ή για κέντρο αποκατάστασης.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι όταν οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες πριν από το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο σταμάτησαν να τις λαμβάνουν στο νοσοκομείο, οι πιθανότητες θνησιμότητας αυξήθηκαν κατά 84%.

Ο Flint δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πώς οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να είναι τόσο βοηθητικές σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν είναι πιθανό να ευθύνονται οι ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης που έχουν οι στατίνες.

Τα ευρήματα δεν θεωρούνται καταληκτικά επειδή δεν σχεδιάστηκαν για να αποδείξουν ότι η αγωγή με στατίνες άμεσα οδηγούσε σε χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’JAMA Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό