Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Brain: A Journal of Neurology.’’

Ερευνητές του Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη μελέτησαν περίπου 43.370 ανθρώπους για 12,6 χρόνια κατά μέσον όρο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια ‘’μέτρια ποσότητα’’ σωματικής δραστηριότητας συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν εκθέσει διάφορες θεωρίες για τα αίτια της νόσου Πάρκινσον καμία δεν έχει αποδειχτεί.
Σουηδοί ερευνητές ανέλυσαν διάφορες σωματικές δραστηριότητες, από το νοικοκυριό έως τη μετακίνηση και την επαγγελματική δραστηριότητα, την άσκηση στον ελεύθερο χρόνο και τη συνολική καθημερινή άσκηση.

Στην έρευνα περιλήφθηκαν περίπου 27.860 γυναίκες και περίπου 15.500 άντρες οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγιο.
Οι ερευνητές όρισαν ως μέτριας συχνότητας άσκηση την 6ωρη άσκηση. Ως χαμηλής συχνότητας ορίστηκε η άσκηση που διαρκούσε λιγότερο από 2 ώρες.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν χαμηλή σωματική δραστηριότητα όσοι είχαν περάσει περισσότερες από 6 ώρες την εβδομάδα στα ίδια είδη δραστηριοτήτων είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον.

Η άσκηση στο χρόνο ψυχαγωγίας-για παράδειγμα στο γυμναστήριο- καθαυτή, δεν συνδεόταν με τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Πάρκινσον.

Σημαντικό στοιχείο ήταν ότι οι ερευνητές έλαβαν υπόψη ολόκληρο το εύρος της καθημερινής ενέργειας που ξοδεύεται αντί για την άσκηση στο γυμναστήριο.

 

Πηγές:
‘’Brain: A Journal of Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα