Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, επ’ευκαιρία του ανωτέρω συνεδρίου, τα θέματα ανέπτυξαν: Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Δημήτριος Ρίχτερ, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών.


Ο Καθηγητής Δημήτριος Τούσουλης αναφέρθηκε στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας και αφορούσαν σημαντικά σημεία της καθημερινής κλινικής πρακτικής και συγκεκριμένα: α) Στην επαναιμάτωση του μυοκαρδίου, β) στη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, γ) στη διάγνωση και αντιμετώπιση των νοσημάτων της αορτής, δ) στη διάγνωση και αντιμετώπιση της πνευμονικής εμβολής και ε) στην αντιμετώπιση των ασθενών πριν από χειρουργική επέμβαση.

Σημειώθηκε ότι μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος χορήγησης διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής στους ασθενείς που υποβάλλονται σε προγραμματισμένη «εν ψυχρώ» αγγειοπλαστική. Πλέον η απαιτούμενη διάρκειά της περιορίζεται στους 6 μήνες για τα DES, από τους 6 έως 12 μήνες που ήταν πριν.

Επίσης, για πρώτη φορά μπαίνουν στον θεραπευτικό αλγόριθμο στην αντιμετώπιση της πνευμονικής εμβολής τα νεότερα αντιπηκτικά και τονίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των μελετών, τα νέα από του στόματος χορηγούμενα αντιπηκτικά έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα με τη χρήση χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη και κατόπιν βαρφαρίνης, ενώ παράλληλα μειώνουν κατά 50% περίπου τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγίας.

Τόνισε, επίσης, τα νεότερα δεδομένα που αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η αλλαγή του τρόπου ζωής στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ακόμη αναφέρθηκε: α) στις θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, καθώς και στο ρόλο της εφαρμογής ειδικής διαιτητικής αγωγής και άσκησης κατά τη διαδικασία διακοπής. β) Στα νεότερα δεδομένα σχετικά με τον ρόλο της μεταγευματικής υπερλιπιδαιμίας και αν αυτή αποτελεί στόχο θεραπευτικής παρέμβασης.

Τέλος, αναφορά έγινε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή και την θεραπεία της με τα αντιαρρυθμικά φάρμακα και την κατάλυση (ablation) που συνεχώς κερδίζει έδαφος στην καθημερινή κλινική πρακτική, όσο και στην πρόληψη των επιπλοκών της (κυρίως το εγκεφαλικό) με τη χρησιμοποίηση των νεότερων αντιπηκτικών, για τα οποία συνεχώς αυξάνεται η επιστημονική τεκμηρίωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Ο Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών κ. Δημήτρης Ρίχτερ αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα από την μελέτη IMPROVE-IT που ανακοινώθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 18.000 ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με στεφανιαία νόσο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η προσθήκη εζετιμίμπης στην ήδη χορηγούμενη στατίνη σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με επιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο, μείωσε τα εμφράγματα του μυοκαρδίου κατά 13% και τα εγκεφαλικά κατά 21%.

Οι μέσες τιμές της LDL στους ασθενείς της μελέτης έφτασαν τα 53 mg/dl και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την προς τα κάτω αναπροσαρμογή των στόχων της τιμής της LDL σε ασθενείς υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (σήμερα είναι στα 70 mg/dl). Στην IMPROVE-IT, στα 7 χρόνια παρακολούθησης, το 32.7% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό εζετιμίμπης/σιμβαστατίνης εμφάνισαν κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα, συγκριτικά με 34,7% των ασθενών που έλαβαν μονοθεραπεία με σιμβαστατίνη (λόγος κινδύνου 0,936 , p=0,016). Επίσης, αναφέρθηκε στα τελευταία δεδομένα για το αντίσωμα που μπλοκάρει το PCSK9, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στη γέννηση της LDL, και το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στις μέχρι τώρα μελέτες. Το αντίσωμα αυτό αναμένεται να αποτελέσει το μελλοντικό σύμμαχο των ήδη χρησιμοποιούμενων φαρμάκων στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας και των επιπλοκών της. Η αλιροκουμάμπη (όπως και η εβολοκουμάμπη, η οποία χορηγείται με ένεση κάθε 2 ή 4 εβδομάδες), όπως είναι η ονομασία του μονοκλωνικού αυτού αντισώματος, χορηγείται με ένεση κάθε δύο εβδομάδες. Σε μελέτη με 2.338 εθελοντές οι οποίοι είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό ή κινδύνευαν να τα εκδηλώσουν, το 40% όσων πήραν το νέο φάρμακο μαζί με μία στατίνη είδαν την LDL τους να μειώνεται μέσα σε έναν χρόνο σε επίπεδα κάτω από 28 mg/dl.

Ο Επ. Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υπέρτασης και της αντιμετώπισής της, στα προβλήματα που προκύπτουν από την μη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στην επίδραση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων στην επίπτωση της νόσου.
Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι:
1. Περίπου 3-4 στους 10 υπερτασικούς είτε δεν ξέρουν ότι πάσχουν από υπέρταση, είτε το ξέρουν και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους.
2. Το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση στο σπίτι δεν μετρούν σωστά την αρτηριακή πίεση. Οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκυρα –πιστοποιημένα πιεσόμετρα από επίσημους επιστημονικούς φορείς και να τα συγκρίνουν στο ιατρείο με τις μετρήσεις των πιεσομέτρων του θεράποντος ιατρού τους.
3. Ο αριθμός των επισκέψεων στο θεράποντα ιατρό είναι ο ισχυρότερος παράγοντας για τον σωστότερο έλεγχο της υπέρτασης. Φαίνεται ότι 2 επισκέψεις τουλάχιστον το χρόνο βελτιώνουν την πιθανότητα ένας υπερτασικός να ελέγχει σωστά την αρτηριακή του πίεση.
4. Όσο πιο κοντά είναι η κατοικία σου στην εθνική οδό, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είσαι υπερτασικός. Συγκεκριμένα, σε σχέση με αυτόν που μένει >1.000 μέτρα από την εθνική οδό, αυτός που μένει στα 100 μέτρα και λιγότερο έχει 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να έχει υπέρταση.
5. Η κατανάλωση προβιοτικών, δηλαδή ζωντανών βακτηρίων που υπάρχουν στο γιαούρτι, στο κεφίρ, στο ξυνολάχανο, όπως και σε άλλα φαγητά, από τις τροφές ή με τη μορφή συμπληρωμάτων αποδεικνύεται να μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,5 mmHg και τη διαστολική σε μικρότερο βαθμό. Η μείωση της συστολικής πίεσης είναι μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιηθεί μείγμα διαφορετικών ειδών προβιοτικών, καθώς και όταν η κατανάλωσή τους γίνει για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Caravel.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA