Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να είναι εφικτή η αποκατάσταση των χαμένων αναμνήσεων, καθώς παρείχε απόδειξη που αντιτίθεται στην ιδέα ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη αποθηκεύεται στις συνάψεις.

Ο καθηγητής του UCLA, David Glanzman,δήλωσε ότι πρόκειται για επαναστατική ιδέα αλλά εκεί οδηγούν οι ενδείξεις, δηλαδή ότι το νευρικό σύστημα φαίνεται πως μπορεί να αναγεννήσει τις χαμένες συναπτικές συνδέσεις και να επανέλθει έτσι η μνήμη. Δεν είναι κάτι εύκολο αλλά εκτιμάται ότι είναι πιθανό.

Αν η θεωρία ίσχυε ότι οι αναμνήσεις αποθηκεύονται στις συνάψεις, οι ερευνητές θα είχαν παρατηρήσει ότι οι χαμένες συνάψεις ήταν οι ίδιες που είχαν αναπτυχθεί ως αντίδραση στη σεροτονίνη.

Ωστόσο δεν συνέβη αυτό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες από τις νέες συνάψεις ήταν ακόμα παρούσες και ορισμένες είχαν εξαφανιστεί, καθώς και ότι ορισμένες από τις αρχικές είχαν επίσης εξαφανιστεί.

Ο Glanzman ανέφερε περαιτέρω ότι η έρευνα θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές σε ανθρώπους με νόσο Alzheimer συγκεκριμένα. Επειδή η νόσος είναι γνωστό πως καταστρέφει συνάψεις στον εγκέφαλο δεν σημαίνει ότι οι αναμνήσεις καταστρέφονται.

Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, οι νευρώνες πεθαίνουν, γεγονός που σημαίνει πιθανόν ότι οι αναμνήσεις δεν μπορούν αν ανακληθούν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’eLife’’.

 

Πηγές:
‘’eLife’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.