Υποσχόμενο φαίνεται ένα πειραματικό εμβόλιο που θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτης γραμμής άμυνα έναντι του ιού Έμπολα.

Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής φάσης 1, που πραγματοποιήθηκε στην Αφρική, δείχνουν ότι το εμβόλιο, RV 247, είναι ασφαλές και προκαλεί αποτελεσματική αντίδραση του ανοσοποιητικού στους ασθενείς. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν προσφέρει προστασία αρκετούς μήνες μετά.

Το εμβόλιο βρίσκεται υπό ανάπτυξη για περισσότερο από 5 χρόνια, για την προστασία από τους ιούς ‘Εμπολα και Marburg.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ουγκάντα περιέλαβε 108 υγιείς ανθρώπους, 15 έως 50 ετών. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010.

Τριάντα από αυτούς έλαβαν το εμβόλιο για τον ‘Εμπολα, 30 για τον ιό Marburg, 30 έλαβαν και τα 2 εμβόλια και 18 έλαβαν placebo. Ο καθένας έλαβε 3 δόσεις εμβολίου με διαφορά 4 εβδομάδων μεταξύ τους.

Τέσσερις εβδομάδες μετά τον τελικό εμβολιασμό, 17 από τους 30 ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε αυτό εμφάνισαν αντισώματα. Σε όσους έλαβαν τα 2 εμβόλια, 14 από τους 30 εμφάνισαν αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είχαν διάρκεια και τα αντισώματα δεν μπορούσαν να εντοπιστούν 11 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό.

Και τα 2 εμβόλια φάνηκαν να είναι ασφαλή και καλώς ανεκτά. Το εμβόλιο για τον Marburg συνδέθηκε με χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων σε έναν συμμετέχοντα, αλλά αυτή ήταν η μόνη παρενέργεια που σημειώθηκε στην έρευνα.

Οι ερευνητές που αναπτύσσουν το εμβόλιο δήλωσαν ότι θα ολοκληρώσουν τη δοκιμή μέχρι το τέλος του μήνα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Lancet’’.

 

Πηγές:
‘’Lancet’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο