Άντρες ασθενείς που ζουν μόνοι έχουν σημαντικά μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με άλλους ασθενείς, σύμφωνα με έρευνα.

Η Petra Redfors εξέτασε τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για 1.090 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 70 και συνέκρινε τα αποτελέσματα με αυτά 600 υγιών ανθρώπων.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι μεταξύ των αιτιών που μπορούν να παίζουν ρόλο είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι ακολουθηθούν λιγότερο υγιεινή ζωή, είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και τείνουν να περιμένουν περισσότερο χρόνο πριν πάνε στα επείγοντα.

Στους υγιείς, η επιπλέον θνησιμότητα φάνηκε επίσης μεγαλύτερη σε άντρες, ιδιαίτερα σε όσους ζουν μόνοι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 36% των ασθενών που ζούσαν μόνοι, έναντι 17% που ζούσαν με συντρόφους πέθαναν εντός 12 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στους άντρες, το χάσμα διευρύνθηκε σε 44% έναντι 14%.

Επιπλέον θνησιμότητα που σχετιζόταν με το να ζει κάποιος μόνος παρατηρήθηκε ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη η αδράνεια, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο εμφάνιζε ακόμα απώλεια μνήμης, συγκέντρωσης, νοητικών ικανοτήτων και άλλη, στο διάστημα των 7 ετών μελέτης.

Επειδή πολλοί από αυτούς ήταν σε ηλικία που κάποιος είναι επαγγελματικά ενεργός, η προσωπική και κοινωνική επίδραση των παραπάνω είναι τεράστια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να δοθεί σημασία στην παροχή μεγαλύτερης στήριξης και καλύτερης πληροφόρησης σε ασθενείς που ζουν μόνοι.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα