Άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σύντομα μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο με σύστημα που θα τους βοηθά να βελτιώνουν τη μνήμη τους μέσω τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία.

Η βελτίωση της μελλοντικής μνήμης ήταν σημαντική για την καθημερινότητα και για την αποκατάσταση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε η Tanja Mitrovic, καθηγήτρια στο University of Canterbury.

Η Mitrovic δήλωσε ότι η μελλοντική μνήμη συχνά βλάπτεται σε επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να παρεμβληθεί στην αυτόνομη διαβίωση, όπως και να οδηγήσει στο να ξεχάσει ο ασθενής να λάβει φάρμακα ή να μη θυμηθεί κάτι που έπρεπε να κάνει.

Είναι πολύπλοκη νοητική ικανότητα που απαιτεί τον συντονισμό πολλών νοητικών ικανοτήτων όπως η προσοχή, ο προσανατολισμός στο χώρο, η προσοχή και η εκτελεστική λειτουργικότητα.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν αγωγή που βασίζεται σε υπολογιστές και εικόνες, που μάθαινε στους συμμετέχοντες πώς να θυμούνται μελλοντικές εργασίες.

Μετά την αγωγή, συμμετέχοντες εξάσκησαν τις ικανότητές τους με χρήση videos και στη συνέχεια σε περιβάλλον τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας.

Η Mitrovic δήλωσε ότι πραγματοποίησε έρευνα που τελείωσε τον περασμένο Οκτώβριο σε 15 επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάθε συμμετέχων είχε 10 ατομικές συνεδρίες σε διάστημα 10 εβδομάδων. Η ανάλυση έδειξε ότι οι ικανότητες μνήμης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο αύξαναν σημαντικά.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα