Άνθρωποι με χρόνια αϋπνία μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, υποδεικνύει νέα έρευνα από την Κίνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με χρόνια αϋπνία που χρειάζονταν περισσότερο από 14 λεπτά να αποκοιμηθούν είχαν 300% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Όσο περισσότερο χρόνο χρειάζονταν τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της υπέρτασης δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει αν η έλλειψη ύπνου προκαλεί πράγματι υπέρταση.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 200 ανθρώπους με χρόνια αϋπνία και σχεδόν 100 που κοιμόνταν φυσιολογικά. Η μέση ηλικία τους ήταν 40 ετών. Αξιολογήθηκαν στο West China Hospital, Sichuan University, στο Chengdu της Κίνας.

Ενώ η αϋπνία έχει από καιρό θεωρηθεί διαταραχή ύπνου τη νύχτα, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι είναι κατάσταση 24ωρης υπερδιέγερσης.

Η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει αν η αυπνία με σωματική υπερδιέγερση συνδέεται με την υπέρταση.

Ο καθηγητής Dr. Αλέξανδρος Βγόντζας, του Pennsylvania State University College of Medicine στο Hershey, δήλωσε ότι αν και όσοι πάσχουν από αϋπνία παραπονιούνται για κούραση την ημέρα το πρόβλημά τους είναι ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν και έχουν υπερδιέγερση.

Πρόσθεσε ότι μέτρα που εφαρμόζονται σε ανθρώπους που κοιμούνται φυσιολογικά αλλά έχουν έλλειψη ύπνου δεν εφαρμόζονται σε όσους έχουν αϋπνίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ''Hypertension.''

 

Πηγές:
''Hypertension.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]