Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η ωκυτοκίνη, η ‘’ορμόνη της αγάπης’’, μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει την κοινωνική λειτουργία, σε ψυχικές νόσους.

Ερευνητές του Emory University, έδειξαν ότι η πρόκληση απελευθέρωσης ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή για την ενίσχυση της κοινωνικής λειτουργίας σε ψυχικές νόσους όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές Meera Modi και Larry Young έδειξαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα φαρμάκων απελευθέρωσης ωκυτοκίνης να ενεργοποιούν τον κοινωνικό εγκέφαλο, να δημιουργούν δεσμούς και πιθανόν να αντιμετωπίζουν κοινωνικές ελλείψεις σε ψυχικές διαταραχές.

Ερευνητές μελέτησαν αρουραίους για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας.
Φυσιολογικά, είναι αναγκαίο να ζευγαρώσουν οι αρουραίοι για να απελευθερωθεί η ωκυτοκίνη που οδηγεί σε μονογαμία.
Για πρώτη φορά, ωστόσο, οι ερευνητές έδειξαν ότι ένα φάρμακο που ενεργοποιεί υποδοχείς μελανοκορτίνης απελευθερώνει ωκυτοκίνη στον εγκέφαλο για να επηρεάσει τις κοινωνικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Young, μια ένεση μελανοκορτίνης, γρήγορα προκάλεσε δέσιμο μεταξύ αρσενικού και θηλυκού χωρίς να ζευγαρώσουν και το δέσιμο διήρκεσε πολύ μετά την εξαφάνιση της επήρειας του φαρμάκου.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι το ίδιο φάρμακο ενεργοποιούσε κύτταρα ωκυτοκίνης, επομένως τα κύτταρα απελευθέρωναν ωκυτοκίνη άμεσα στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο να δημιουργεί δεσμούς.

Ο Young πιστεύει ότι η τελευταία ανακάλυψη ανοίγει νέο δρόμο έρευνας, για να επωφεληθούμε από τη δύναμη του συστήματος ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα επεξεργασίας κοινωνικών πληροφορίων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε βάθος την αγωγή κοινωνικών διαταραχών, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με συμπεριφορικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παιδιών με αυτισμό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neuropsychopharmacology’’.

 

Πηγές:
‘’Neuropsychopharmacology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA